top of page

המוכנות לתנודתיות

אלון קיבה - 20.09.2019

 

אם השווקים טובים בדבר אחד, זה להזכיר למשקיעים כי מחירי הנכסים הפיננסים אינם פשוט עולים ללא הפרעה, לנצח, השווקים כן צונחים וזהו חלק בלתי נמנע מהשקעות. הדבר החשוב הוא לבחון את יכולתו של המשקיע לסבול את התנודתיות , על מנת שלא תגרום לו לקבל החלטות בדבר השקעה פזיזה.

 

בבניית תיק השקעות התואם את אופק, זמן ההשקעה , ואת סובלנות הסיכון של המשקיע, יתכן שגם סערה בשווקים לא תורגש בגסות רבה. אין הדבר אומר שאין צורך להגיב למהלכים בשוק, אלא להביא למודעות כי תכנון טוב עשוי לעזור למשקיע בקבלת אותם ה"רעשים" לפני ובמהלך הסערה.

 

כותרות ומציאות

 

לאחרונה , פורסמו אינדיקטורים כלכליים אשר הפעילו נורות אזהרה  למשקיעים בדבר אפשרות למשבר כלכלי עולמי חדש אשר עומד בפתח. 

גרמניה, המנוע הכלכלי של אירופה, רשמה ירידה בתוצר המקומי הגולמי ברבעון השני של 2019, הציפיות הן כי כלכלתה תתכווץ שוב ברבעון השלישי ותיכנס למיתון טכני. בינתיים, עקומת תשואת האג"ח האמריקנית הפכה לשלילית - כלומר, עלות הלוואת הכסף לממשלת ארה"ב הייתה נמוכה יותר בטווח הקצר. נתונים אלו נתפסים  כמנבאי מיתון כלכלי עתידי בשווקים הפיננסיים בצורה יחסית מובהקת. עם זאת, מיתון כלכלי גלובלי אינו חייב להיות התוצאה הסופית שכן הכלכלות יכולות לבנות על מספר חוזקות חשובות. נכון לעכשיו, מרבית הכלכלות ממשיכות לצמוח  ושיעור התעסוקה בארצות הברית ובאירופה נמצא ברמת שיא גבוהה. השכר, בעיקר בארצות הברית, החל סוף סוף לעלות, ולחברות רבות יש כמויות גדולות של מזומנים שאמורות לעזור להם לנווט בסערות קצרות טווח.

 

 

 

כפי שניתן לראות בשרטוט לעיל, ב 4-5 שנים האחרונות אחת למס' חודשים עולה כותרת המבטיחה לנו שהנה עוד רגע המשבר הפיננסי הגדול מגיע, אם זה בנפילת מחירי הנפט ועליית הדולר, משבר החוב ביוון, הפיחות בשער היואן, החשש מברקזיט, החשש מעליית ריבית, עליית טראמפ לשלטון, המשבר עם צפון קוריאה, הסלמת משבר הסחר האמריקאי סיני, משבר החוב באיטליה, העברת מסרים לא ברורה של הפד, אי הצלחה בהעברת התקציב וסגירת משרדי הממשלה האמריקאים ושוב הסלמת משבר הסחר עם סין.

כל אלה יכלו להיות בהחלט גורמים למפולות בשוק ואף הביאו לתנודתיות גבוהה בשווקים  ישנם אף לא מעט משקיעים שהעדיפו לצאת מהשוק או לשבת על הגדר לאחר אירועים אלו (לדוגמא בעת הנפילות בחודש דצמבר אשתקד) . אך בפועל מתחילת המשברים שצוינו מדדי המניות האמריקאים המובילים עלו בצורה חדה.

איננו יודעים אם התהפכות העקום או ירידה בתוצר או כל נתון אחר צריך לגרום לנו לצאת מהשוק ולהיכנס למקלט. 

בבחינת אינדיקטורים כלכליים מובילים שהיסטורית הצליחו לנבא מיתון כלכלי בהסתברות גבוהה , המצב הנוכחי אינו מצביע במובהקות שאנו לקראת מיתון, אלא מסמן לנו להגדיל את מרחב הזהירות. 

 

בבחינה שנעשתה על ידי חברת הייעוץ DALBAR המבצעת ניתוח כמותי על התנהגות משקיעים, נבחנו ביצועי שוק המניות אל מול ביצועי ההשקעות של המשקיע הממוצע בקרנות מנייתיות. מהמחקר עולה שהמשקיע הממוצע מתקשה לייצר ערך הדומה לעליית ערך מדד הייחוס, לדוגמא בשנת 2018 מדד מניות ה S&P   500 ירד בכ 4%  אך המשקיע הממוצע איבד כ- 9%, חברת הייעוץ מעלה טענה לפיה הפער נובע מן העובדה כי כאשר השווקים עולים  עולה גם ביטחון המשקיעים ובתקופה זו המשקיעים  מגדילים את סכום ההשקעה, מנגד כאשר השווקים יורדים המשקיעים מוכרים ומקטינים את ההחזקות, המשקיעים אומנם מקטינים את החשיפה לסיכון תוך כדי הירידות אך בשל החשש הפסיכולוגי מחכים לעליות לקבלת ההחלטה לחזור לשוק, השתהות זו גורמת למכירה עמוק בתוך הירידות ורכישה חזרה רק לאחר שמגמת העליות התהוותה, התנהגות זו פוגעת בסיכוי ובמהירות שיקום נזקי הירידות.

גם בבחינה ארוכת טווח, ניתן לראות כי מדדי המניות הציגו תשואה גבוהה משמעותית מהמשקיע הממוצע (גרף 2) כנראה שפער זה נוצר בעיקר בשל ההטיות הפסיכולוגיות של מרבית המשקיעים. 

 

 

 

 

 

 

 

כפי שהוסבר לעיל , יש משמעות כלכלית למכירת נכסים פיננסים בעת תנודתיות.

המלצתי למשקיעים הינה להימנע ממכירת נכסים מתוך לחץ, ובאירועים קיצוניים של תנודתיות לחשוב על רכישת נכסים ולנצל את הפאניקה של ציבור המשקיעים כדי לברור הזדמנויות שנוצרות אחת לתקופה ארוכה.

צילום מסך 2019-10-03 ב-10.37.14.png
צילום מסך 2019-10-03 ב-10.37.51.png
bottom of page