תעשיה בצמיחה – פודטק FOODTECH
על ההמבורגר הטבעוני של חברת ביונד מיט כבר שמעתם
חברת תחליפי הבשר ביונד מיט עשתה היסטוריה עם זינוק של 163% ביום המסחר הראשון שלה בנאסד"ק בשווי של 3.8 מיליארד דולר . ההנפקה הסוערת ביותר זה 19 שנה
מה מסביר את התנפלות המשקיעים ?המספר המרשים ביותר של ביונד מיט הוא כמובן שוק הבשר הגלובלי שמגלגל 1.4 טריליון דולר בשנה ונחשבת לקטגוריה הגדולה ביותר בענף המזון.
בריאות ואורח חיים בריא(המהווה נדבך בתחום ה FOODTECH) ממשיכים להוביל את הצמיחה בענף המזון והמשקאות העולמי
קצת נתונים: סך המכירות העולמי של מזון טבעי המוגדר כבריא הגיע בשנת 2017 ל253 מיליארד דולר
מזונות ומשקאות אורגניים הובילו את השוק הקמעונאי העולמי עם שיעור צמיחה שנתי של 7%
בין השנים 2012-2017
בארה"ב שני שלישים מהמבוגרים אמרו כי לנושא הבריאות יש השפעה משמעותית על החלטות הקניה שלהם במוצרי מזון ומשקאות 8 מתוך 10 נשאלים ציינו כי הם מתעניינים במרכיבי המזון שלהם
יותר ממחצית מהמבוגרים הצהירו כי הקפידו על אורח חיים בריא בשנה החולפת והמוטיבציה העיקרית לכך הייתה ההרגשה הטובה שהם חווים בעקבות אורח חיים זה
הגדרת מזון בריא ע"י הצרכנים נובעת מכמות גבוהה בחומרים מזינים/רכיבים בריאים ולאחר מכן
מזון ללא רכיבים מלאכותיים.
שתיה מרובה של מים אכילה מרובה של פירות וירקות וביצוע שינויים תזונתיים קטנים היו הצעדים שעשו הצרכנים לעבר תזונה בריאה יותר כאשר הסיבה לביצוע שינויים תזונתיים הייתה נושא המשקל.
מספר הצרכנים המעדיפים לאכול מזונות ללא תוספים מלאכותיים הגיע בשנה האחרונה לשיא של 50% שליש מכל המזונות והמשקאות ארה"ב ו25% ממוצרי החלב בעלי תווית נקיה.
דרכים מהירות וקלות להבטחת אורח חיים בריא הופכות מבוקשות יותר כמו למשל מזון ומשקאות עשירים בוויטמינים ומינרלים, תחליפי ארוחות ומזונות עשירים ברכיבים חיוניים בצורת נוזל, תזונת ספורט ,חלב מלא ומוצרי גבינה מופחתי שומן, צריכת מזון לא מעובד, ארוחות על בסיס מוצרים מהצומח ובחלופות של בשר/חלב.
אחד מכל חמישה צרכנים בוגרים סבור שהוא אינו מקבל מספיק מהוויטמינים והמינרלים הבסיסים להם הוא זקוק עבור דור המילניום המצב יותר גרוע 30% סוברים שחסרים להם ויטמינים ומינרלים בסיסים
תוספי תזונה הינם בין המוצרים הפופולאריים ביותר לאחר מכן במדד הפופולאריות נמצאים צמחי ושמני מרפא, תוספי תזונה לספורטאים ותוספים לשמירה על המשקל.
ומכאן לשוק הישראלי: בעשורים האחרונים עומדות החברות הישראליות בחזית החדשנות בתעשיות מוצרי הבריאות ואיכות החיים ומקדמות את צמיחת השוק .
ישראל נחשבת למעצמה בתחום הפודטק ומשמשת מעבדת מזון לטובת העולם.
בישראל קיימות למעלה מ200 חברות וסטארט אפים בתחום הפודטק
שווי השוק העולמי נאמד ב 770 מיליארד דולר , לשוק דינמי כזה תחומי פעילות רבים ביניהם ויטמינים ומינרלים, צמחי מרפא ותרופות מצמחים , תזונת ספורט, מוצרים טבעיים ואורגניים ומזונות פונקציונליים –תחומים בהם מוביל שוק הפודטק המקומי.
לאחרונה , רשות החדשנות האמונה על התחום בחרה בספארקס פוד טק טכנולוגיות מזון כזוכה בהליך להקמת והפעלת חממה טכנולוגית בתחום המזון
התאגיד הזוכה כולל את חברת תנובה, קבוצה גדולה ומובילה בענף המזון הפועלת לאורך כל שרשרת הערך של תחום המזון, בדגש על עולמות פיתוח, ייצור ושיווק של מוצרי מזון שונים. חברת טמפו שהינה חברת משקאות ותיקה בישראל הנמנית על חברות המזון ומשקאות המובילות בארץ. קרן ההון סיכון האמריקאית Finistere המובילה בהשקעות בתחום המזון והחקלאות ובין משקיעיה נמנים שחקנים גלובליים כמו באייר, פפסיקו, יוני-גריין ונוטריין, ו-OurCrowd, פלטפורמת מימון ההמונים המובילה בעולם, אשר גייסה במהלך שש שנות פעילותה קרוב ל-1 מיליארד דולרים.
במהלך תקופת הזיכיון, ישקיעו חברות התאגיד בחברות הזנק חדשנות על ידי מינוף השקעתם באמצעות מענק של רשות החדשנות בשיעור 85% לכל חברה ועד לסכום מצטבר של כ-6 מיליון ₪ לכל חברה לתקופה של 3 שנים
הסינרגיה ושיתוף הפעולה בין החברות השותפות בתאגיד תאפשר לספק לחממה מערכת תמיכה ייחודית לאורך כל שרשרת הערך בתחום המזון, הכוללת יכולות מקומיות וגלובליות. בנוסף תעניק מעטפת מלאה לאורך חיי חברות ההזנק החל מהשלבים המוקדמים ועד שלבי גיוס מתקדמים. השותפות צפויה לחזק באופן משמעותי את מערכת החדשנות בתחום המזון בישראל.
בתקופה של האטה כלכלית מומלץ למשקיעים לבחון השקעות בתחומים אשר צפויים להמשיך ולצמוח. בהקשר זה השקעות בתעשיית הפודטק ראויה לבחינת משקיעים להזדמנויות השקעה הן בישראל והן בעולם.