top of page

מה קרה בשוק הריפו שהלחיץ את הפד האמריקאי? 

אלון קיבה     01.09.2020

 

הסכם השלום שנחתם לאחרונה עם איחוד האמירויות הערביות, הינו עסקת ענק בעיקר מסיבות סמליות אך החשיבות האמיתית של שלום זה תהיה כנראה הזדמנות כלכלית. מבחינה מעשית שתי המדינות אינן בעלות היסטוריה מלחמתית , אך איחוד האמירויות סירבו להכיר בעצמאות ישראל מאז הקמתו בשנת 1971. כעת איחודן של מדינות העיר הקטנות בצד המזרחי של המפרץ הפרסי הוא למעשה המדינה הראשונה שמסגירה בפומבי את יחסיה החיובים עם ישראל. התקווה העיקרית מהסכם זה שזוהי סנונית ראשונה להסכמים נוספים ביננו לבין מדינות ערב נוספות.

ההיסטוריה העשירה של איחוד האמירויות הערביות החלה כאשר תרבות האיסלאם הגיעה לאזור בסביבות שנת 630 לספירה ומהיותה מקום מסחר. מיקומן של האמירויות בין אירופה והמזרח הרחוק משך אליהן סוחרים מהודו מסין ובעיקר על ידי האירופים ובמיוחד הפורטוגזים, ההולנדים והבריטים. בעוד שהאירופאים חיפשו שליטה על החופים, בפנים הארץ, הבדואים הפכו את המדבריות החוליות של אבו דאבי ודובאי לביתם והעיירה אבו דאבי הפכה למרכז סחר חשוב. 

 

בראשית שנות השלושים של המאה הקודמת צוותי חברת הנפט הראשונים ערכו סקרים גיאולוגיים ורק כמעט שלושים שנים לאחר מכן, בשנת 1962,יצא חבית הנפט הראשונה מאבו דאבי. הכנסות הנפט היציבות הביאו לשיפוץ ובניית תשתיות עם בניית בתי ספר, דיור, בתי חולים וכבישים ברחבי אבו דאבי. בשנת 1969, כאשר אמירות דובאי החלה לייצא נפט, המדיניות התמקדה בפיתוח תוכניות שמטרתן לשפר את איכות החיים של התושבים בעזרת הכנסות הנפט החדשות. בשנת 1968, עם ההודעה הבריטית על נסיגתה מהמפרץ הערבי, נוצרו קשרים הדוקים יותר בין האמירויות מה שהוביל בהמשך להקמת הפדרציה. מאז הקמת האיחוד, שבעת האמירויות יצרו זהות לאומית מובהקת והמערכת הפוליטית של איחוד האמירויות עוצבה להבטיח את שמירת מורשת המדינה, התאמתה ושימורה על ידי שילוב מסורת עם מבנה מינהלי מודרני.

כלכלת האיחוד

איחוד האמירויות מהווה את הכלכלה השנייה בגודלה בעולם הערבי (אחרי סעודיה) עם תוצר מקומי גולמי  של 1.52 טריליון דולר בשנת 2018 כאשר כשליש מהתוצר נובע מהכנסות הנפט. כלכלת איחוד האמירויות הערביות היא אחת הפתוחות בעולם. בזירה הבינלאומית, איחוד האמירויות הערביות מדורגת  על פי  AT KEARNEY בין 20 המובילות לעסקי שירותים גלובליים, בין 30  ההמובילות ב- "WORLD ECONOMIC FORUM" וממוקמת ברבעון העליון כמדינה פחות מושחתת במדד השחיתות של ה TI ( TRANSPERANCY INTERNATIONAL).

איחוד האמירויות הערביות השיקה תוכנית גיוון וליברליזציה להפחתת ההסתמכות על נפט ולהפיכת כלכלתה מכלכלה קונבנציונאלית עתירת עבודה לכלכלה המבוססת על ידע, טכנולוגיה ועבודה מיומנת. ממשלות האמירות הפדרליות והאינדיבידואליות השקיעו רבות בענפים כמו ייצור אלומיניום, תיירות, תעופה, טכנולוגיה וטלקומוניקציה. החזון הכלכלי של האמירויות לשנת 2030 חותר לעבר פיזור הרווחה הכלכלית על מספר רחב של סקטורים. האסטרטגיה היא להגדיל את ההשקעות בענפים תעשייתיים ומוצרי ייצוא אחרים, כולל תעשייה כבדה, תחבורה, פטרוכימיה, תיירות, טכנולוגיית מידע, טלקומוניקציה, אנרגיה מתחדשת, תעופה וחלל ושירותי נפט וגז. בפועל רבות כבר הושג בתחומים אלה, במיוחד בלוויין ובטלקומוניקציה ,בתחום התעופה, ובאנרגיה מתחדשת. ברמה הפדרלית, איחוד האמירויות עוסק בחזון שמטרתו להציב חדשנות, מחקר, מדע וטכנולוגיה במרכז כלכלה מבוססת ידע, הצעירים הם לב ליבו של חזון זה, והם לוקחים על עצמם תפקידי מנהיגות מרכזיים בעסקים, ממשל, מדע ועוד. למעשה, צעירים ערבים רואים יותר ויותר את איחוד האמירויות הערביות כמדינה הגדולה הטובה ביותר לחיות בה ומציינים את המגוון הרחב של הזדמנויות העבודה במדינה כמגוון ביותר.

 

הפשטות ליצירת עסקים

לאיחוד האמירויות יש את אחת הכלכלות הפתוחות בעולם המאופיינת באזורים חופשיים וידידותיים לעסקים וכלכלה שצומחת במהירות. אזורים חופשיים הם אזורים גיאוגרפיים במדינה בהם ניתן לסחור בסחורות ושירותים ללא התערבות תקנות מכס מחמירות. ברוב האזורים החופשיים, חברות מחויבות במס במינימום ולעיתים אף פטורות וזאת בכדי לעודד פעילות כלכלית. האזורים יועדו כמוקדי עסקים בינלאומיים לחברות המנהלות עסקים מחוץ לאיחוד האמירויות מכיוון שהן אינן מורשות לפעול בשטח האיחוד. למרות שבשלב הראשוני רוב חברות האזור החופשי היו מעורבות בייבוא ​​ויצוא כיום רובן מנהלות עסקים בתוך איחוד האמירויות הערביות ובמפרץ באמצעות מפיצים מקומיים. יצירת ישות עסקית באחד מהאזורים החופשיים של איחוד האמירויות הערביות היא אפשרות אטרקטיבית עבור משקיעים זרים, שכן אזורים חופשיים מקלים על פעילות עסקית ומושכים חברות המעוניינות להקים עסקים במהירות ובקלות. אזורי האזור החופשי באיחוד האמירויות הם אזורים מובחנים גיאוגרפית ובעלי חוקים ותקנות שונים בהרבה מהחוקים השולטים על חברות באיחוד. חברות הפועלות באזורים אלו נחשבות כחברות זרות או חברות הפועלות מחוץ למדינה, למעשה כל אזור חופשי הוא ישות נפרדת עם רשות Free Zone משלה, השולטת, מטפלת ברישום ומוציאה רישיונות בתוך האזור. למרות שאזורים חופשיים משתנים בין האמירויות, העקרונות הבסיסיים נשארים זהים והם מציעים למשקיעים ולסטארט-אפים עסקיים תמריצים משמעותיים להקמת משרדם. כיום ישנם יותר מ -38 אזורים חופשיים המשתרעים על פני שבע האמירויות. מספר זה נמצא בעלייה מתמדת כאשר מדי שנה מכריזים על אזורים חופשיים חדשים.

הפגיעה בשל הקורונה

לפי ציפיות הבנק העולמי כלכלת איחוד האמירויות צפויה להתכווץ השנה בכ -4.3 אחוזים על רקע ההערכות כי משבר הקורונה גרם להאטה בפעילות המגזר הפרטי שאינו נפט.על פי ההערכות ההפסדים של כלכלת איחוד האמירויות נאמדים בכ -52 מיליארד דולר עקב הירידה בתוצר המקומי הגולמי, עצירת התפתחות עסקית, קריסת מחירי הנפט, הפסדי דובאי התלויים בתיירות, סחר נדל"ן, לוגיסטיקה ומגזרי יצוא והשקעות החווים ירידה ברמת האמון הגלובלי והמקומי. גם מודי'ס ,סוכנות דירוג האשראי הבינלאומית, צופה כי איחוד האמירויות יסבול מהתכווצות, ופרסמה כי חובות הגופים הקשורים לממשלת דובאי פגיעים בשל אחזקותיהם בתחום הנדל"ן, התחבורה והתיירות.עם זאת ממשלת איחוד האמירויות הודיעה על ארגון מחדש ומיזוג רחב של יותר מ -50% מהסוכנויות הפדרליות שלה, כולל משרדים ומחלקות, בניסיון להתמודד עם הזעזועים הכלכליים ולהתאושש מהם.

bottom of page