top of page

הישראלי המנפיק

 

אלון קיבה     15.08.2021

שוק ההנפקות של חברות ישראליות עולה על גל חיובי ושובר שיאים. מתחילת השנה למעלה מ-70 חברות הונפקו בשוק המקומי בנוסף לתריסר  חברות שהונפקו/התמזגו לספאק (חברה ציבורית עם מזומנים בלבד אשר מחפשות חברה לרכישה) וזאת בשוק האמריקאי בשווי מצרפי העולה על 150 מיליארד שח.

הדינמיקה בשוק ההון המקומי משנת 2012 ועד שנת 2018 הייתה שלילית ובלא מעט שנים הסתיימה בקיטון נטו בחברות הנסחרות.  בשנים אלו כאשר כמות ההנפקות בשוק המקומי הייתה מינורית ואופי הגיוסים המקומי היה בעיקרו גיוס חוב של חברות נדל"ן זרות, נוצרה סיטואציה של ייצוא כסף מקומי לחו"ל. 

ב-2017 גייסו חברות אמריקאיות כ-8.5 מיליארד שקל (12% מסך הגיוס הקונצרני המקומי בשנה זו). ב 2018 גיוסי חברות נדל"ן מחו"ל הסתכמו בכ 5 מיליארד שקל (כ-10% מסך הגיוס הכללי). בסך הכול גייסו חברות אלו קרוב ל-30 מיליארד שקל.

משבר הקורונה ושינוי מבני בבורסה בת"א הביא לגל הנפקות בשוק המקומי.

בשנים האחרונות הבורסה זיהתה את הצורך של חברות הייטק בגיוס הון ולכן בשיתוף עם הרשות לני"ע נבנה מערך של הקלות וחידושים לחברות המנפיקות לראשונה. רוב החברות המנפיקות בתקופה האחרונה הינן חברות טכנולוגיה אשר נהנו מעלייה בביקושים למוצריהם על רקע משבר הקורונה. 

בשנת 2019- 2020 מתוך 27 החברות שהונפקו בשוק היו 19 חברות טכנולוגיה. השנה, ניתן לראות כי המגמה ממשיכה כאשר עד כה כ 40 חברות מתוך 70 חברות שהונפקו, הינן מתחום הטכנולוגיה וההערכה היא שתחום זה ימשיך לבלוט. חברות הטכנולוגיה מהוות את הענף המרכזי  וניתן לראות זאת גם בהיקפי הגיוסים ההולכים וגדלים וגם בקצב ההנפקות שנמצא בצמיחה ככל שחולף הזמן.

הסינטמנט החיובי במגזר שינה גם את תמהיל החברות בבורסה, אם בשנת 2019 סקטור הטכנולוגיה היווה רק 17% מהבורסה כיום הוא כבר למעלה מ 22% לעומת סקטור התעשיה שנחלש מ 13% ל 8% בתקופה זו.

 

הנפקות של חברות ישראליות בחו"ל

שוק ההנפקות הגלובאלי נהנה מרוח גבית חזקה, שלא צפויה להיפסק בזמן הקרוב, וחברות הטכנולוגיה הישראליות נהנות מן המומנטום. שווי כל החברות הישראליות בוול סטריט עומד כבר על סכום של מעל 300 מיליארד דולר - יותר מכל הבורסה בתל אביב. מתחילת 2021 הושלמו מספר הנפקות חריגות בגודלן עבור חברות ישראליות ובראשן חברת התוכנה מאנדיי, שגייסה לפי שווי של 6.8 מיליארד דולר, החברות גלובל אי, סימילרווב, ווקמי, אינוויז, טוקספייס, פלייטיקה,ריסקפי, וריי גייסו סכום מצטבר של למעלה מ 10 מיליארד דולר כאשר השווי המצטבר של החברות שהונפקו השנה נאמד בכ 75 מיליארד דולר, אם בהנפקה רגילה ואם באמצעות מיזוג עם ספאק.

גל ההנפקות הוא תוצאה של מצב השוק מצד אחד והקלות רגולטוריות מהצד השני . בנוסף הריבית האפסית הקיימת בישראל ובעולם תומכת במגמה זו.

 

מקור: כלכליסט

 

אווירת ההנפקות החיובית ומצב שוק ההון מעודדים עוד חברות פרטיות להנפיק בבורסה ודומה כי זו דינמיקה המזינה את עצמה. ההנפקות בשווי מילארדי שקלים ומתוכן גיוסים של מאות מיליוני שקלים משנים את אופי החברות המקומיות מגישת הסטארט אפ הקטן שהורגלנו לראות השם לעצמו כמטרה להרכש על ידי כרישי ההייטק אל  חברות בשווי של מילארדי שקלים הנוטות לקבל אופי עצמאי. לשינוי זה יש משמעות רבה מאוד למשק המקומי ולהשפעתו על מעגלים נוספים של עסקים נוספים כמו ספקי שרות במגוון רחב מאוד של תחומים .

איננו יודעים האם התמחורים הנוכחיים כדאיים או יקרים, אך המצב הנוכחי יוצר מגוון רחב יותר של מוצרי השקעה ,מעמיק את הפעילות הכלכלית בשווקי ההון ומשפיע בצורה ישירה על הפעילות הריאלית במשק המקומי. 

בראייה ארוכת טווח, התרחבות כמות החברות הנסחרות בבורסה הנה ברכה למנהלי ההשקעות והמשקיעים ומגוונת את אפשרויות הזמינות להשקעה עתידיות.  

צילום מסך 2021-09-01 ב-12.55.59.png
bottom of page