-
עופר מושקוביץ -20.09.2014
-
השקעות בעסקים מתפתחים- BDC
משקיעים רבים נמצאים במירוץ מתמיד אחר תשואה שוטפת בתיק ההשקעות שלהם ומנסים לפתח אסטרטגיית השקעות אשר תתאים לסביבה עתידית של רבית עולה. אחת האסטרטגיות האלה הינה תת קטגוריה של הקרנות הסגורות ונקראת
Business Development Companies- BDC המאפשרת השקעות בעסקים מתפתחים.
המאפיינים של מכשיר השקעה זה שהופכים אותו לחלק מעולם הקרנות הסגורות הם ניהול אקטיבי של תיק ההשקעות, מבנה הון קבוע ונזילות המסופקת ע"י רישום באחת הבורסות.
ה-BDC הן התאגדויות הרשומות למסחר לרוב באחת הבורסות בארה"ב (אם כי יש מעטות הבוחרות שלא הירשם למסחר ) ומאפשרות להשקיע בחברות בשלבי התפתחות מוקדמים או בפעילויות נישיות כגון פרויקטי נדל"ן או הלוואות ועוד פעילויות מימון אשר הנגישות אליהן היתה מנת חלקם של עתירי הון בשל סכומי מינימום גבוהים בכלי השקעה כגון קרנות הון סיכון VC או קרנות הון פרטי PE .
התפתחותו של שוק זה התאפשרה בעיקר בגלל מדיניות האשראי של הבנקים שהלכה ודעכה בעיקר לחברות צומחות וחברות במצוקה. כיום השוק מונה 50 קרנות BDC בעלות שווי שוק מצרפי של 36.5 ביליון דולר.
תקנות ורישום כ-BDC
על מנת שחברה תוכל להירשם כ-BDC עליה לעמוד במספר תנאים:
1.הגבלה על כמות החוב שיכולה להיחשף אליו.יחס חוב להון חייב להיות קטן מ-1.
2.איסור על רוב העסקאות עם גופים קשורים.
3.אימוץ קוד אתי ותכנית מקיפה לציות לנהלים וחוקים.
4. רגולציה- פיקוח ובקרה על ידי רשות ניירות ערך האמריקאית , ה-SEC. אחת הדרישות של ה-SEC היא שחברות קטנות ובינוניות יקבלו סיוע ניהולי משמעותי מה-BDC.
5. פיזור השקעות- לפחות 70% מההשקעות צריכות להיות בהון או חוב של חברות פרטיות או חברות ציבוריות ששווי השוק שלהן נמוך מ-250 מיליון דולר.בנוסף יותר מ-50% מההשקעות צריכות להיות במגוון חברות בודדות. כל אחת מההשקעות האלה מוגבלת עד 5% מהנכסים. כמו כן יש הגבלה שכל השקעה בחברה מסוימת לא תעבור 25% מהונה של אותה חברה.
מדיניות מיסוי
חברות ה-BDC בדר"כ ממוסות תחת הגדרת RIC-Regulated Investment Companies
בדומה להגדרת REIT , כל עוד ה-RIC עומדת בתנאי הכנסה , פיזור וחלוקת הרווחים , היא פטורה כמעט לחלוטין או לחלוטין מתשלום מס חברות. כלומר, מבחינה מיסויית היא מאוגדת כ"חברת מעבר". היא לא משלמת אבל מי שמשקיע בה משלם מס. ה-BDC נדרשת לחלק לפחות 90% מהכנסתה בצורת דיבידנד למשקיעים. רוב החברות ממחלקות 98% מהכנסתן החשופה למיסוי ובכך נמנעות מתשלום מס חברות כלל.
ייחודיות ה-BDC
BDC הן כמו קרנות הון סיכון VC או קרנות הון פרטי PE מכיוון שהן מאפשרות השקעה בחברות קטנות ולהשתתף במכירתן. קרנות VCאו PE נגישות רק למשקיעים עתירי הון בגלל סכומי השקעה נדרשים. BDC לעומתן נגישות בשווקים לכל המשקיעים. היתרון מצד חברות ה-BDC הוא גישה מהירה יותר לגיוס כספים מאשר קרנות ה-VC המגבילות בתנאיהן ובתהליך האישור הארוך שלהן.
השקעה ב-BDC מתאימה למשקיעים שמעונינים במכשירים נושאי הכנסה. רובן מחלקות דיבידנד ששיעור התשואה שלו יכול לנוע בין 8-12%. חברות ה-BDC מעניקות אשראי ברבית משתנה, אשר יכול להיות ממוחזר ברבית גבוהה יותר אם וכאשר היא תעלה. לעומת זאת רוב ההתחייבויות שנוטלת על עצמה ה-BDC נלקחות ברבית קבועה. כלומר ,כאשר הכלכלה תשתפר , עלות ההון שלהן קבועה פחות או יותר, אבל הכנסתן יכולה לעלות מכיוון שהן מלוות ברבית גבוהה יותר. ככלל קרנות ה-BDC תלויות במצב הכלכלה האמריקאית.אם נמשיך לראות שעור עליה של 2%-3% בתוצר המקומי, הקרנות אמורות להניב ביצועים טובים.
התמודדות קרנות ה-BDC בסביבת רבית עולה
כיצד התמודדו קרנות ה-BDC עם סביבת רבית עולה ניתן ללמוד מעליית הרבית האחרונה המשמעותית שהתרחשה בין 1/3/2004 עד 28/9/2007 כאשר רבית הליבור ל-30 ימים עלתה מ-1.1% ל-5.5% בקירוב ( עליה של 4.4%). עליה כזו יכולה להתרחש בשנים הקרובות.
5 הקרנות שנסחרו בתקופה המדוברת עלו כולן בתקופת עליית הרבית בממוצע ב-7.3% בחישוב שנתי והשינוי בתשואתן היה חיובי 4.4% .על מנת לבדוק תשואות באופן יחסי נבדקו גם 34 קרנות סגורות שמשקיעות באג"ח תשואה גבוהה ובהלוואות במשך אותה תקופת זמן. כפי שניתן לראות בטבלה הקרנות המוכרות עלו בממוצע ב-5.2% בחישוב שנתי והשינוי בתשואתן היה שלילי בממוצע 4.5%. כלומר קרנות ההשקעה בעסקים מתפתחים הציגו אלפא משמעותית לעומת מכשירי הכנסה אחרים מקובלים.
סיכונים
השווי הנכסי מופק אחת לרבעון מכיוון שהאחזקות הן ברמת מימון פרטי הדורשת הערכת שווי ע"י רו"ח המתמחים לכך. זה שונה כמובן מקרנות סגורות רגילות המפיקות שווי נכסי על בסיס יומי.
כמו כן מחירי השוק של קרנות ההשקעה בעסקים מתפתחים נוטים להיות תנודתיים יותר מאשר מחירי קרנות סגורות רגילות. מצד אחד עובדה זו משקפת סיכון מחיר כמובן, אבל מצד שני משקיעים סבלניים יכולים למצוא הזדמנויות לקנות או למכור מחוץ לרמות מסחר רגילות.
דירוג האשראי של הקרנות דומה לדירוגן של קרנות אג"ח נושאות תשואה גבוהה מכיוון שהן נושאות סיכון חדלות פרעון דומה, אולם החוב שלהן נחשב בכיר ועם בטחונות, כלומר במקרה של חדלות פרעון, המשקיעים בהן יקבלו את כספם ראשונים.
אז איך משקיעים?
רוב הקרנות בוחרות להיסחר בבורסות השונות ולכן קל לקנותן. להלן מספר קרנות ששווי השוק שלהן הוא הגדול ביותר והסימול שלהן : -
Ares Capital ARCC
Prospect Capital PSEC
FS Investment Corp FSIC
Apollo Investment Corp AINV
Fifth Street Capital FSC
Main Street Capital Corp MAIN -
כמובן ששווי השוק הוא רק אחד המשתנים בקבלת ההחלטות ויש לבצע אנליזה פרטנית או לקבל יעוץ לפני קניה.
BIZDמי שמעוניין בפיזור יכול לקנות תעודת סל שסימולה
אבל סחירותה נמוכה.Market Vectors BDC Income ETF
סיכום
קרנות המשקיעות בעסקים מתפתחים הינן כלי השקעה נושא הכנסה גבוהה ובעלות מאפיינים של פיזור ,הטבות מיסוי ויכולת למנף את עצמן הן בודאי מכשיר השקעה מעניין לטווח הארוך. מה שהופך אותן לכלי השקעה מעניין מאוד היא העובדה שהן יכולות להניב ביצועים טובים יותר מאשר מכשירי הכנסה אחרים בסביבת רבית עולה- והרבית תעלה בסופו של דבר.