top of page

ד"ר איתי גלילי                  01.10.2015

האם ה- Green Bonds יצילו את האנושות מאסון אקולוגי?
 
בעשור האחרון סוגיית ההתחממות הגלובאלית הופכת למרכזית יותר ויותר בשיח הציבורי. הדיון הבינלאומי עוסק במאבקים בין מדינות אודות "תרומתן" לאפקט וכן לנכונות לשאת בעלויות הדרושות להפיכת הכלכלה ל"ירוקה". גם בפוליטקיה הפנימית בין מדינות עיקר הדיון הציבורי עוסק במידת הנזק הצפוי מההתחממות הגלובאלית ועצם קיומו. משנה לשנה הפרסומים הנם בתחום יותר ויותר חד משמעיים – ללא שינוי מידי בהרגלי החיים התעשייתים, האנושות צפוייה לאסונות אקולוגיים בדורות הבאים.

לרב הדיון בתחום הנו פסימי מאוד, לא נראה שהפולטיקאים פועלים בקצב הנדרש בקבלת החלטות אמיצות לשינוי המציאות. יתר על כן, מדינות מעדיפות להגיע לשיא משבר (בכל תחום) כדי להתחיל לטפל בבעיות הכואבות לטיפול.

בפיתחה של שנה חדשה ברצוני לספק זריקת עידוד ותקווה לשינוי אשר יכול, בשנים הקרובות להפוך לאמיתי. במקום בו הפוליטקה איטית, הכלכלה יכולה לעזור. האיום מולו אנו ניצבים הנו אמיתי, אך יחד עם זאת באיום זה יש פוטנציאל כלכלי משמעותי – השקעה מאסיבית בתשתיות אקולוגיות אשר יחליפו תשתיות ישנות, מזהמות ולא תואמות את הזמנים. מדובר על השקעה יצרנית אשר התועלת המצטברת שלה הרבה יותר טוב מתוכניות "הדפסת הכסף" וההרחבות המוניטריות העצומות שהכלכלות המערביות נדרשו להן בשנים האחרונות.

נושא ההשקעה בפרויקטים וברות אינו חדש, בעשור הקודם הונפקו בעולם מאות חברות ציבוריות בתחום האנרגיה הירוקה. רבות מהן קרסו במשבר של שנת 2008, לאחר ששווין נחתך והן לא הצליחו לגייס הון נוסף. יתר על כן אותן חברות היו קטנות מאוד במונחים בינלאומיים של שווי שוק ושוייכו לקטגוריית השקעה זניחות יחסית.

בשנים האחרונות חל שינוי תפיסתי לגבי אופן הפעילות הכלכלית בשווקי ההון לתחום האנרגיה הירוקה. ההשקעה בתחום הנה בעלת פוטנציאל כלכלי ניכר, אך ההשקעה ופיירותיה הנן לטווח ארוך. המשקיעים העיקריים לטווח ארוך הנן קרנות פנסיה אשר צרכיות להתאים את התשואה שלהן לעשרות שנים קדימה.  כתוצאה מכך , בשנים האחרונות יותר ויותר גופים איכותיים, בעלי דרוגי אשראי גבוה , מנפיקים אג"ח ייעודיות לפרויקטים בתחום האנרגיה הירוקה המכונים – Green Bonds .    השינוי המהותי הנו שלא מדובר על חברות צעירות ששרידותן אינה וודאית, אלא על חברות וגופים יציבים המרחיבים את פעילותם לתחום בעל פוטנציאל כלכלי עבורן. בניגוד לעבר, לא מדובר על תאגידים קטנים, אלא חברות בינלאומיות גדולות, עיריות, מדינות, תאגידים בבעלות ממשלתית וכן קרנות וסוכוניות בינלאומיות הפועלות מכח הסכמים בינלאומיים.  מרבית הגיוסים של האג"ח מובטחים על ידי מדינות במסגרת הסכמים לפיתוח. עובדה זו מקנה לשוק האג"ח הירוק את דרוגי האשראי הגבוהים המאפשרים לגופים מוסדיים להשקיע.  כיום יש פרוצדורה לקבלת אישור הנפקת אג"ח מסוג זה, האישור ניתן באמצעות גוף חיצונים הבודקים את התאמת ייעוד ההנפקה לקריטריונים שנקבעו ע"י גוף המכונה  The Climate Bonds Standards Board. גוף זה הוקם ע"י מספר גופים פיננסים גדולים בעולם המנהלים יחדיו הון בשווי שולל של 34 טריליון דולר.

 




 










 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


כדוגמא אתן את מדינת מסטצוטס בארה"ב (דירוג אשראי AA+) אשר הנפיקה לראשונה בשנת 2013 אג"ח ירוק ייעודי לפעילות באנרגיה ירוקה במדינה. מטרת ההנפקה לגייס הון אשר יוכל לממן פרויקטים בתחום בלבד ולא יכנס למסגרת תקציבית אחרת. כלומר מדובר על הנפקה תוך התחייבות תשקיפית שלא מאפשר הסטת כספים לייעוד אחר. התחייבות זו אפשרה לאג"ח להיות מסווג כירוק. למרות שדרוג האשראי של המדינה הנו הגבוה ביותר בארה"ב, להנפקה הגיעו לראשונה משקיעים חדשים שלא נוהגים להשקיע בסדרות אג"ח רגילות של ההנפקה, והנפקה זו הסתיימה בעודף ביקוש רב. 

  לאחר מספר שנים של התפתחות בהנפקות אג"ח ירוקות , בשנת 2014 מספר גופים פיננסים הגיעו לאחידות בדבר אופן ההגדרה המאפשרת קבלת תיוג של אג"ח ירוק. ההנפקות הראשונות היו של קרנות בינלאומיות ובנקים לפיתוח אזורי וכיום הגידול בשוק הנו באמצעות הנפקות של חברות מסחריות (כדוגמאת חברת הרכב טויוטה אשר הנפיקה אג"ח ירוק למימון פיתוח מכונית היברדית). דוגמא נוספת הנה של הנפקת אג"ח ייעודי של בנק ABN-AMRO , הנפקה שנערכה בחודש יוני האחרון בהיקף של 500 מיליון אירו. גיוס ההון למטרות מימון משכנתאות והלוואות לפאנלים סולאריים בבניינים חדשים למגורים ומבנים מסחריים. לגיוס הון זה קדמה הנפקה  מוצלחת של הבנק הלאומי של אוסטריה אשר גייס 300 מיליון אירו למימון 17 חוות רוח וחוות סולאריות.

אג"ח ירוק הנו אג"ח אשר ממן פרויקט אנרגיה ירוקה באופן ייעודי. הגדרה רחבה יותר כוללת איגרות חוב רגילות של חברות אשר הכנסותיהן מעל 95% בתחום האנרגיה הירוקה. היקף ההון בהגדרה הרחבה יותר הגיע השנה ל 502 מליארד $.    סה"כ מדובר על 1,900 סדרות אג"ח אשר הונפקו ע"י 280 חברות ותאגידים. מרבית ההון (כ 358 מיליארד $) גוייס לתחום התחבורה, (אשר בולט בהיקפו בסין) . עד כה גוייסו השנה כ – 25 מיליארד $ בסדרות ייעודיות של אג"ח ירוק בעולם, במגוון רחב של מדינות ומטבעות.

כאשר בוחנים את התפתחות דרוגי האשראי בשוק חוב זה ניתן לראות שדרוגי אשרי גבוהים ניתנים לפרויקטים בתחום התחבורה, האנרגיה והמימון. דרוגי אשראי בינוניים ניתנים בתחום הבנייה. ודרוגי אשראי נמוכים ניתנים לפרויקטים בתחום החקלאות, הייעור והמחזור.

לראשונה בשנת 2014, הונפקה אג"ח לא מדורגת של חברת אנרגיה ירוקה ספרדית. התפתחות שוק אג"ח רחב לאורך זמן צריך לכלול את קטגורית ההשקעות הלא מדורגות ואכן הצפי שקטגוריה זו תצמח בשנים הקרובות.

לסיכום ניתן לראות שלראשונה אנו רואים התמודדות כלכלית אמתית של שווקי ההון עם סוגיית ההתחממות הגלובאלית. אם בעבר הוצע למשקיע סולידי להשקיע בקרן נאמנות של מניות קטנות בתחום (תוך כדי לקיחת סיכונים גבוהים ותנודתיות רבה) , היום משקיע סולידי יכול לבחור לעצמו איגרת חוב בעלת דרוג אשראי גבוה אשר ייעודה פיתוח כלכלי בתחום האנרגיה הירוקה. האחידות בהגדרת אג"ח כאג"ח ירוק מאפשר למשקיעים מוסדיים ומשקיעים סולידיים להפנות הון לאפיק זה. כיום משקיעים פרטיים יכולים לרכוש קרנות נאמנות זרות וייעודיות לתחום כתחליף חלקי לתיק האשראי הרגיל בו הם מושקעים.        
סקירות כלכליות שוטפות בתחום ניתן למצוא באתר – www.climatebonds.net

12.jpg
11.jpg
13.jpg
bottom of page