מחשבות לקראת העשור הקרוב
ד"ר איתי גלילי 01.01.2020
לאחרונה הסתיימה ועידת האומות המאוחדות , במדריד, לשינוי אקלים 2019, הועידה ה – 25 במספר אשר אמורה לאפשר הסכמה בין מדינות בדבר המחויבות ואופן השימוש באנרגיה לטובת שינוי מגמת ההתחממות הגלובלית. מוקדם להעריך את ההבנות וההסכמות בוועידה על מחויבותן של מדינות לתוואי השימוש באנרגיה נקיה. שאלת נושא ההתמודדות עם משבר האקלים הנה חשובה מאוד בעיני מאחר והיא ממחישה היטב את התוואי אליו מובילים פוליטיקאים את העולם בהתמודדות עם סוגיות בעלת פוטנציאל נזק אדיר. בחודש דצמבר מגזין טיים הודיע כי אשת השנה שלו היא הנערה השבדית גרטה טונברג (בת 16 בלבד), שהפכה בשנה האחרונה לאחת הבולטות ביותר בתנועת המחאה שדורשת מממשלות העולם לפעול לצמצום פליטות גזי החממה ולהיאבק בתופעת ההתחממות הגלובלית. גרטה זכתה למעמד מכובד זה לאחר שהובילה מאבק ציבורי בשבדיה שהתפתח למחאת מיליוני אנשים ברחבי העולם. מדוע גרטה מצליחה במקום בו נכשלים פוליטיקאים ותנועות מחאה בנושא שהשפעתו בעלת חשיבות לכל פרט בעולם? גרטה ממקדת את נאומיה בדגש על כל כך שהבעיה ברורה (אין סימן שאלה בדבר ההתחממות הגלובלית) והדור הצעיר לא יסלח לפוליטיקאים על אזלת ידם בהרס הנובע מהעדפותיהם הכלכליות. גרטה אובחנה בעבר על הרצף האוטיסטי עם OCD והדבר מורגש באופן התבטאותה. יחד עם זאת, כנותה ורצינות דבריה סוחפים רבים בעולם.
עלייתה של גרטה בתודעה הציבורית מתאפשרת באופן ישיר מחוסר האמון ההולך וגובר בקרב צעירים בעולם ביכולתם של פוליטיקאים להתמודד עם משברים גדולים ומאיימים. הדיונים בוועידת האקלים במדריד נערכים במקביל למשבר דרמטי באוסטרליה, אשר נאבקת בשריפות ענק. למרות זאת, הפוליטיקאים אינם מצליחים להביא לפריצת דרך משמעותית למחויבות של המדינות להתמודדות עם המשבר.
למרות חולשת הפוליטיקאים בגיבוש הסכמות בינלאומיות לנושא, אנו עדים לכך שמשקיעים מזהים את הפוטנציאל הכלכלי הנובע מהצורך הברור למעבר לשימוש באנרגיה ירוקה. אנו הורגלנו לכניסת הפאנלים הסולאריים לחיינו בכל העולם והשימוש התדיר באנרגיות שמש, רוח ומים להפקת אנרגיה.
אציין שבשנה האחרונה, הבורסה בתל אביב השיקה מדד סקטוריאלי- תשתיות אנרגיה. מדד זה כולל את חברות האנרגיה המסורתיות, אך כיום מחצית מהמדד מורכב ממניות של חברות קלינטק אשר פעילותן העסקית הולכת וגדלה ותשואת מניותיהן בולטת לחיוב.
בקרוב אנו צפויים למגמה מואצת של מעבר צרכנים לשימוש ברכבים חשמליים במקום הרכבים הרגילים המשתמשים בבנזין. כל יצרני הרכב המובילים בעולם מציגים רכבים חדשים אשר פונים לצרכן הן בדגש על חשיבות השימוש ברכב חשמלי, אך בשילוב מודל תמחור כלכלי אטרקטיבי. אומנם החברה הישראלית – בטר פלייס לא הצליחה, אך חזונה הולך ומתגשם.
אחד התחומים החשובים ביותר למהפכת האנרגיה הירוקה קשורה ליכולת האחסון של אנרגיה. יכולתן של בטריות לאחסן את האנרגיה לזמן רב יותר, הנה הבסיס לשימוש ברכבים וסמארטפונים, אך לא רק בהם. בעשור הקרוב השימוש ברובוטיקה ייכנס ליותר ויותר תחומים בתחום הייצור ההמוני, אך גם בסביבת המגורים והבית. רשת האינטרנט עומדת לקשור את המוצרים החשמליים בבייתנו אחד לשני ותהפוך אותנו למנהלי מיני מפעל – אשר נקרא לו בית.
משקיעים נחשפים להזדמנויות השקעה בתחום הקלינטק הן לסטארט אפים באמצעות מימון המונים, הן חברות סחירות בארץ ובעולם. חברות ההשקעות הבינלאומיות מתחילות להנפיק תעודות סל לא רק לענף כולו, אלא לתחומים ספציפיים בענף כגון: תעודת סל לחברות בתחום הרכבים האוטונומים וחברות טכנולוגיה לאסון אנרגיה. לאחרונה החלו ביצירת מדדים לתחום הנדל"ן העוסקים בבניה ירוקה וקטגוריות נוספות הקושרות בין נדל"ן והשפעות להתחממות גלובאלית. מכל המתואר לעיל אנו יכולים ללמוד על הפוטנציאל הכלכלי אותם מזהם יזמים פרטיים, חברות ותאגידים ואני תקווה שאלו יצליחו לפרוץ דרך במקומות בהן הממשלות מגמגמות ומגלות רפיון.
מאידך, בעיה אחרת אשר השפעותיה אינה פחותה הינה עליית כוחן של הרשתות החברתיות וחברות האינטרנט הגלובליות. כוחן הכלכלי והמונופוליסטי אשר הולך וגדל מהווה בימה מרכזית לדעות קיצוניות מבוססות פילוג, שנאה והסתה. על פי המודל העסקי בחברות אלו, ככל שהקיצוניות עולה ועוצמת התגובות והרעש הציבורי גובר, כך גוברת התנועה ברשתות החברתיות וכנגזרת הרווח מפרסום. למרות שהשפעות אלו ידועות בקרב הפולטיקאים, אלו מגיבים בפיגור ניכר בהתמודדות עם תופעות אלו, אם בכלל. היטיב לתאר את הסיכונים בעידן הנוכחי, הקומיקאי הבריטי סאשה ברון כהן אשר נאם לאחרונה במסגרת ועידה של הליגה נגד השמצה. הרצאתו הרהוטה והממוקדת הגיעה למיליוני צופים ויצרה הד ציבורי נרחב.
גם כאן נשאלת השאלה מדוע זקוקים לקומיקאי כדי לקדם נושא חשוב כל כך המשפיע על כלל האנושות. סאשה ברון כהן, ידוע כקומיקאי אשר בנה את הקריירה שלו בהתחזות לדמויות שונות וחדירה לקהילות שונות במטרה לחשוף את צביעותן, גזענותן ושנאתן כלפי האחר. הוא עשה זאת לעיתים רבות באופן מוגזם , אך יחד עם זאת הצליח במקומות שבהן לקח על עצמו סיכון פיזי ממשי. סביר שאם היה ביכולותיו לחדור לישיבות הנהלה של חברות הטכנולוגיה והרשות החברתיות, היינו נחשפים לאופן הציני בה הפרטיות של כל אדם משמת כמטבע עובר לסוחר, וכן היינו מודעים לאופן שבו שנאה, קיצוניות והסתה מתורגמים באופן מעשי לכסף.
אותם פוליטיקאים אשר מטפלים באזלת יד בסוגיות הסבוכות שאתן סכנותיהן מתארים גרטה וסאשה היטב, אמורים לטפל בסוגיות כלכליות מורכבות אשר תשפענה על הצמיחה הכלכלית והרווחה העולמית. בפועל, לא רק שאינם מטפלים בסכנת עליית כוחן של הרשתות החברתיות, הם פועלים נמרצות כדי לנצל את כוחן לשימור כוחם הפוליטי.
אם בבעיית האקלים , הצגתי תקווה באמצעות הסקטור העסקי, בנושא הרשות החברתיות איני רואה מיזמים עסקיים אשר יכולים להוות איום לתאגידי האינטרנט הענקיות, אשר כוחן ועושרן מהווה בגדר סכנה ממשית לזכויות הפרט ומאתגרת את שאלת החופש התודעתי של כל אחד ואחד. באין איום תחרותי מבחינה עסקית, תקוותי הנה לשינויים באמצעות שליחי ציבור אשר יפעלו לצמצום את כוחן של הרשתות החברתיות. צעדים ראשונים החלו באמצעות קנסות שספגו פייסבוק וגוגל הן בארה"ב והן באירופה. אך ברור שקנסות אלו מאוד כדאיות להן מאחר והן לא מהוות אתגר למודל הכלכלי. תקוותי הנה שפוליטיקאים ישכילו לפצל חברות אלו לחברות אשר תתחרינה אחת בשנייה ובכך כוחן המונופוליסטי יפחת.