Private Market הצצה ל
אלון קיבה 25.04.2019
בעוד ציפיות המשקיעים מהשווקים הציבוריים הקונבציונאלים הולכים וקטנים, יותר ויותר משקיעים פונים לשווקים הפרטיים אשר חווים צמיחה וגידול מהיר לאחרונה. אנו
ננסה להבין ממה נובעת הצמיחה העצומה של השווקים הפרטיים, האתגרים הנובעים מההתקדמות ומהן ציפיות המשקיעים מתחום זה על רקע ביצועים עודפים אל מול האלטרנטיבות הסחירות.
השוק הפרטי
השווקים הפרטיים מתייחסים להשקעות שאינן נסחרות בבורסה ציבורית, בעבר נחשבו לשווקים שהיה קושי רב להשקיע בהם עבור המשקיע הפרטי. אך כיום, השווקים הפרטיים מוערכים ומקובלים כאמצעי אטרקטיבי לגיוון תיק ההשקעות על מנת להשיג פוטנציאל תשואה גבוה לטווח ארוך. ישנן מגוון דרכים ומבנים להשקעות בתחום אך בפועל התחום עוסק בהשקעות בחברות פרטיות, הון סיכון, תשתיות, חוב , נדל"ן וכו'. מבנה ההשקעה העיקרי בתחום זה הוא הפרייבט אקוויטי.
מהו פרייבט אקוויטי
קרן פרייבט אקוויטי הינה קרן השקעות פרטית המנוהלת על ידי אדם פרטי או חברה ייעודית אשר מטרתה היא רכישת חברות או נכסים בעלי פוטנציאל השבחה, או שנמצאים במצוקה, כאשר המגמה הרצויה היא לשפר את רווחיותן, ואז לממש את ההשקעה בהן.
קרן פרייבט אקוויטי מכילה בתוכה סוגים שונים מאוד של קרנות השקעה והשוני נובע ממספר גורמים: גודל החברות המושקעות, שלב מחזור החיים של החברות בעת הכניסה אליהן, סוג הנכסים ואופי ההשקעה.
בקרן השקעה פרטית יש שני סוגי שותפים – שותף מנהל כללי (GP - General Partner) ושותף מוגבל(LP - Limited Partner).
השותף המנהל (הכללי) – אחראי לכל ההחלטות וההתחייבויות הניהוליות בקרן ויש לו חובת נאמנות לשותפים המוגבלים.
השותף מוגבל – אין הגבלה במספר השותפים, אלו משקיעים בקרן, מסכנים רק את סכום השקעותיהם, נהנים מרווחי הקרן אך לא נושאים באחריות של שותף מנהל. לכן המבנה המשפטי של הקרנות הוא בדרך כלל של שותפות מוגבלת, מתוחמת בתקופת זמן מסויימת של כ-10 שנים. בתקופה זו סכום ההשקעה אינו נזיל ולא ניתן לממשו עד תום ההשקעה.
הסיבות להתפתחות התחום
בשלושים השנים האחרונות מניות אירופאיות ואמריקיאיות הניבו תשואה של קצת פחות מ 8% בממוצע לשנה, אג"ח באותם אזורים הניבו תשואות של כ 5%-6% בממוצע לשנה. על פי הערכות, התשואות ל 20 שנה הבאות נמוכות בצורה משמעותית מכך, על רקע היחלשות התשואות בשווקים הציבוריים, והחיפוש אחר אלטרנטיבות לתשואות הנדרשות הבינו הגופים הגדולים שאחת מן הדרכים להגיע לשם היא דרך השוק הפרטי.
בעשור האחרון ישנה זרימה גדולה ביותר של כספים להשקעות פרטיות, לראיה - באמצע שנות התשעים, יותר מ -8,000 חברות נסחרו בבורסות בארה"ב, עד שנת 2016 מספר זה ירד לפחות ממחציתו ואף לא השתנה מהותית עד היום. מאז 2010, מנהלי ההשקעות בשוק הפרטי רשמו שמונה שנים רצופות של צמיחה בנכסים תחת ניהול, והגיעו לכ $ 5 טריליון דולר בשנת 2018. צמיחת השווקים הפרטיים נובעת, בין היתר, מהצטמצמות השווקים הציבוריים, אך הגאות נובעת בעיקר מהאתגרים העומדים בפני המשקיעים המוסדיים סביב הכנסות, צמיחה וגיוון של החברות בהן הם משקיעים, המתאם הנמוך לשווקים הציבוריים התגלה כתועלת נוספת של השווקים הפרטיים שכן השאיפה להכנסות ,צמיחה וגיוון סימנו השקעות פרטיות כאטרקטיביות מאוד על בסיס תשואה מתואמת סיכון.
בעבר משקיעים פרטיים היו ממודרים מתחום זה שכן להשקעה ישירה בחברה יש צורך בהבנת החברה בביצוע מחקר וניתוח ובנוסף על כך נדרשו המשקיעים הפרטיים לסכומי השקעה גדולים, אי לכך המשקיעים הגדולים והמוסדיים שלטו בתחום זה ללא שום תחרות או הפרעה מצד המשקיעים הפרטיים.
ניתן לראות כיצד יצירת הערך עברה ל private market דרך דוגמאות מהחברות המובילות בתחום הטכנולוגיה. כאשר מיקרוסופט, אפל או אמזון, הונפקו לציבור, חברות אלה הוערכו במאות מיליוני דולרים. החברות המשיכו לגדול כחברות ציבוריות והוסיפו מאות מיליארדי דולרים בשווין בשווקים הציבוריים. משמעות הדבר היא שכל מי שהיה חכם / בר מזל כדי לקנות מניות בחברות אלה כאשר הם יצאו לציבור (רכישת מניות בבורסה) והחזיק את המניות, נהנה מהערך שנוצר לו. עם זאת, אם בוחנים את פייסבוק, טוויטר, Snapchat או חברות אחרות שהונפקו לציבור בשנים האחרונות אלה היו כבר חברות בשווי מיליארדי דולרים, כך שחלק גדול מאוד מיצירת הערך
בחברות אלו כבר התרחש בעודן עדיין חברות פרטיות. משמעות הדבר היא כי קבוצה קטנה יותר של משקיעים לרוב בעלי ידע וממון רב , לקחו חלק בהשקעות בחברות אלו בטרם הפכו לציבוריות ולמעשה יצרו את הערך לעצמם טרם ההנפקה.
האתגרים מאפיק הפרייבט אקוויטי
מנהלי ההשקעות בתחום זה עובדים קשה בחיפוש ערך בכל מקום שהם יכולים למצוא אותו. לאחר שנים שבהן שברו מדי שנה את שיא גיוסי ההון , כעת השותפויות מלאות בהתחייבויות להון וישנו צורך גובר להשקיע סכומי כסף גדולים. מאז 2012 ישנה עלייה בכמות ההתחייבויות להשקעה אשר הגיעה לשיא של כ 2 טריליון דולר בדצמבר 2018 על פני כל סוגי ההשקעות בשוק הפרטי, סכום זה מעורר חששות שכן התעשייה מקדימה את עצמה ,דוגמא לכך התבטאה בשנים 2007-2008 כאשר המשבר הפיננסי העולמי גרם לעצירה פתאומית בקצב זרימת העסקאות והשאיר את מנהלי ההשקעות עם סכומי כסף גבוהים שבסופו של דבר לא הושקעו. בנוסף לכך התחרות הכבדה על הנכסים והון רב שנכנס לתחום שניהם בעלי השפעה בלתי נמנעת של העלאת מחירי הנכסים לשיאים של כל הזמנים.
הדינמיקה של תנאים אלו - לחץ להשלמת עסקאות, עליית מחירי הנכסים ותחזית כלכלית לא ברורה - מעלים את כל הדגלים האדומים של סוף המחזור הכלכלי, המנהלים מבינים את המצב ומבצעים תמורות בגישתם בכמה אלמנטים הן כדי לרכוש נכסים במחירים נוחים והן על מנת ליצור הגנה מפני הסיכון להידרדרות.
הציפיות מהשוק הפרטי
בחמש השנים האחרונות תעשיית ההשקעות הפרטיות חוותה הצלחה חסרת תקדים. במהלך תקופה זו יותר כסף גויס, הושקע וחולק למשקיעים יותר מאשר בכל תקופה אחרת בהיסטוריה של התעשייה. ההשקעה הפרטית בכלל, וההון הפרטי בפרט, נראים במצב מצויין שיביא כנראה לחדירה לקהלים ומשקיעים חדשים, עם זאת, יש גם מקום לכמה הערות אזהרה.
במשך השנים האחרונות, מנהלי ההשקעות בתחום התמודדו כמעט עם אותו האתגר: כיצד להשקיע כמויות כספים ששברו שיאים מדי שנה של הון שגויס, להשקעות פרודקטיביות על רקע תחרות כבדה על נכסים ועל רכישות במכפילי מחיר שהלכו ועלו. ישנן מספר אסטרטגיות שבהן פועלים המנהלים, אחת מהן היא אסטרטגיה של קנייה ובנייה – על ידי רכישת חברה גדולה בעלת מערכת פועלת ויעילה ולאחר מכן ביצוע רכישת חברה קטנה ברכישה ממונפת ע"י החברה הגדולה באותו התחום תוך כדי העברת תהליך סינרגטי לשיפור החברה הקטנה והחדשה.
אסטרטגיה נוספת שניתן לראות כיום היא מיזוגים אסטרטגים בקנה מידה גדול אשר יוצרים ערך מתוך סינרגיות ושילובים תפעוליים. עיקר תפקידם של המנהלים הוא לבחון בצורה שוטפת אסטרטגיות השקעה חדשניות אשר מנצלות את היכולות הקיימות על מנת לא לסטות רחוק מידי מהאסטרטגיות המקוריות שלהם. גישות אלה מחייבות השקעה במיומנויות ויכולות חדשות עבור מרבית החברות. עם זאת אנו רואים יותר ויותר כי שיפור מתמשך הוא מה שמפריד בין חברות מהשורה הראשונה מהשאר החברות..
לסיכום
חברות פרייבט אקוויטי אשר בעבר התמקדו ביצירת ערך ממגוון פעילויות מוגבל נהנות כיום ממגוון רחב בהרבה של אפשרויות אסטרטגיות לבחירה. הקרנות פועלות יותר ויותר כמו תאגידים יזמיים במגזרים שונים על מנת להבין בצורה טובה יותר את ההזדמנויות העסקיות והאתגרים בתחומים שבו הן משקיעות. אופי הפעילות מתבטא בהחזקת נכסים לטווח הארוך במקום בלשחק "להעביר את החבילה" עם קרנות אחרות. מייסדי הקרנות בדרך כלל פתוחים יותר להשקפה לטווח הארוך והם רחוקים מלהיות רק גופי ניהול נכסים. בשנת 2019 הציפיה היא לראות קרנות בשוק הפרטי בעלות אופי יצירתי יותר בבחירת מושא ההשקעות, אופי ומבנה ההשקעות.