האם הגיע המועד להשקעה על פי "תמות" חדשות?
ד"ר איתי גלילי 25.04.2019
שלהי שנת 2018 הסתיימה בירידות חדות בשווקי ההון ואילו שנת 2019 מתחילה בתיקון שערים שסביר שלא יימשך בקצב הנוכחי (לאור הנתונים הכלכליים החלשים המתפרסמים בעולם). אנו נמצאים במצב שבו עליות הריבית לא צפויות לעלות בעולם בזמן הקרוב ומחירי הנכסים הפיננסים חזרו להיות בטווח מחירים לא זול כהשקעה לטווח ארוך.
אופן בחינת כדאיות השקעה מסורתית המקובלת בקרב משקיעים הנה באמצעות בחינת רווחיות של ענף בסקטור או חברה, האם יש צמיחה כלכלית, תחרות וכו'. יש המוסיפים לניתוח הכלכלי גם ניתוח טכני על מנת לבחון מגמות מסחר המעידות על כדאיות תזמון השקעה מבחינת תנאי השוק.
לרב, בחינת ההשקעות הנהוגה (על ידי מנהלי השקעות, קרנות גידור, ניהול תיקים וכו') הינה בבחינת מדדי שוק מקובלים על פי חתך יבשתי, כלומר מדד המניות האמריקאי, מדד המניות האירופאי, הישראלי , הסיני וכו'. כלומר קרן ישראלית תבחן את עצמה מול מדד ת"א 125 לדוגמא וקרן אמריקאית תבחן את ביצועיה מול מדד ה S&P500.
הדרך הטובה והזולה ביותר להגיע לביצועי מדדי הייחוס, הינה על ידי רכישת קרן מחקה המספקת תשואה זהה או קרובה לביצועי המדד הנבחר. אך מה עושים במצב שבו הצמיחה הכלכלית העולמית מורידה הילוך ואין צפי ברור לעלייה במדדי הייחוס המובילים?
אחת הגיישות לבחינת עולם ההשקעות, הינה לא בדרך של גאוגרפיות אלא בראייה סקטוריאלית, כלומר זיהוי מגמות צמיחה על פי סקטור כמו בריאות, נדל"ן , פיננסים וכו'. הבעיה בגישה זו הינה, שחברות רבות בעולם עוסקות במגוון תחומים ולאו דווקא בסקטור בודד. יתר על כן, בכל סקטור יש חברות בעלות מאפיין סיכון וסיכוי שונים לחלוטין. למשל סקטור הבריאות: האם יש קשר בין ביצועי חברה המפתחת תרופה, לחברת ציוד רפואי או לחברת ביטוח המתמחה במכירת ביטוח רפואי. כלומר יש תבחינים גדולים בין ייצור, פיתוח ושרות שמקשה מאוד על החלטה בדבר השקעה בסקטור.
אחת הגישות האפשריות בתחום ההשקעות מכונה "Thematic investing", כלומר השקעה על בסיס תמה. התרגום לעברית מעט מסובך מאחר ואין תרגום חופף. על פי ויקיפדיה: "תֵּמָה היא רעיון מרכזי הנמצא בבסיס יצירה אמנותית (בספרות, אמנות פלסטית, מוזיקה, אדריכלות וכיוצא בזה) או מוסר השכל הנמצא בבסיסה של אותה יצירה. לרוב, אותו מוסר השכל מתייחס לחברה, למשמעות החיים או לטבע האנושי, ומדובר ברעיון אוניברסלי ועל-זמני, ולא ברעיון השייך לתרבות או חברה מסוימת. התמה לרוב אינה מצוינת במפורש ביצירה, והיא ניתנת להסקה מבחינת הרעיונות השונים העולים מן היצירה".
כאשר אנו עוברים לעולם ההשקעות אנו מדברים על כוונה אחרת. מדובר על זיהוי של רעיון או השערה מסוימת שהינה בסיס מספק לביצוע אסטרטגיית השקעה.
אתן דוגמא הקרובה לתמה פופולארית בקרב משקיעים ישראלים רבים. כאשר מדברים על השקעות בטכנולוגיה, אנו לא משוכנעים שיש צמיחה בחברות אינטרנט מסורתיות, שבבים , חומרה תוכנה וכו', מאידך ישראל עושה מאמץ מוגבר להיות מובילה עולמית בתחום הסייבר אשר צפוי להיות אחד התחומים הצומחים מהר בעשור הקרוב. לפני מספר שנים הנפיקו בארה"ב מספר תעודות סל המחזיקות במניות טכנולוגיה (בהן חברות ישראליות) אשר עיקרן פעילותן בתחום זה (להלן השוואה בין תעודת סל אמריקאית , סימבול HACK בהשוואה למדד הנאס"דק בשנה האחרונה).
הערה: המסומן בכחול כהה הנו מדד מניות הסייבר אשר עלה באופן ניכר (בשנה האחרונה) ביחס למדד מניות הטכנולוגיה הכללי בצבע תכלת.
השקעה על פי תמות אינה חדשה, לפני עשר ומעלה, התמות הפופולריות היו בתחום איכות הסביבה. השקעה בתחומים אשר הביקוש להם צפוי לגדול כתוצאה ממשבר האקלים בהם: השקעה באנרגיה ירוקה, טכנולוגיות מים, טכנולוגיות רוח וכו'. כמו כן היו תמות השקעה בתחום החקלאות, הספנות וכן בתחום סוגי המתכות שחשבו שתהיינה משאב במחסור.
בתקופה של פריחת השווקים המתעוררים, התמות הפופולריות היו בתחום הצריכה המקומית במדינות כמו סין והודו.
אנו נמצאים כרגע בעולם אשר מובל ע"י נשיא ארה"ב אשר אינו דוגל בקידום אנרגיה ירוקה וטכנולוגיות המתמודדות במשבר האקלים וכמו כן לא ניתן לבנות על הרווחיות המצויה בשווקים המתעוררים כמו בעבר.
אם כך, מה הן התמות המתאימות לעידן הנוכחי?
בשנים האחרונות בולטות תמות במספר נושאים: בתחום הטכנולוגיה יש מספר תמות אשר ממקדות את מנועי הצמיחה לשנים הקרובות: רובוטיקה, בינה מלאכותית, אינטרנט של הדברים, רשתות חברתיות, טכנולוגיית בלוקצ'יין, גיימינג, פיינטק ורכבים טכנולוגיים. התמות עוסקות בשווקים שצפויים לצמוח לאורך שנים ככל שהטכנולוגיות תתפתחנה. חשוב לציין שלכל תמה ניתן למצוא קרן מחקה (כמו לכל מדד גאוגרפי או סקטוריאלי רחב). כתחליף לבחירה בקרן מחקה ניתן לרכוש קרנות נאמנות בניהול אקטיבי אשר מתמחות בבחירת מניות בפיזור בין תמות אלו בקרן המתמחה בטכנולוגיה עם חידוש טכנולוגי.
תחום נוסף בו יש מספר תמות חדשות עוסק במגמות דמוגרפיות.
לדוגמא השקעה בחברות בעלות סבירות גבוהה להפיק תועלת מכוח ההוצאות העולה וההעדפות הייחודיות של דור המילניום בארה"ב (שנות הלידה בין השנים 1980-2000). חברות אלו מגיעות ממגוון רחב של קטגוריות, לרבות: מדיה חברתית ובידור, מזון ואוכל, הלבשה, הלבשה, בריאות וכושר, נסיעות וניידות, חינוך ותעסוקה, מוצרי דיור ומוצרי בית ושירותים פיננסיים.
דוגמא נוספת היא "אריכות חיים", תמה המבקשת להשקיע בחברות הממוקמות כדי לשרת את אוכלוסיית הבוגרים הגוברת בעולם באמצעות חשיפה לבריאות, תרופות, מתקני דיור בכירים ומגזרים אחרים התורמים להגדלת תוחלת החיים ולהרחבת איכות החיים בגיל מתקדם.
דוגמא אחרונה לתחום זה עוסקת בבריאות ואיכות חיים הכוונה לרתום את ההשפעות של שינוי אורח החיים של הצרכן על ידי השקעה בחברות שנועדו לקדם פעילות גופנית ורווחה,
תמה אחרונה (שהייתה פופולארית בעבר וחזרה להיות פופולארית בעקבות מדיניות הפיסקלית של ממשלת ארה"ב לשנים הקרובות), מבקשת להשקיע בחברות העומדות ליהנות מגידול פוטנציאלי בפעילות התשתיות בארה"ב , כולל אלה המעורבות בייצור חומרי גלם, ציוד כבד, הנדסה ובניה.
כל אחת מהתמות שציינתי לעיל הנה בעלת הגיון כלכלי לשנים הקרובות, והמלצתי למשקיע הפרטי להתרכז בבחינת השקעה בתמה, (באמצעות קרן מחקה או קרן נאמנות המנוהלת היטב), על פני השקעה בחברה בודדת, בעלת סיכון ותנודתיות רבה. בכל תמה שנבחר, עיקר ההצלחה תהייה בבחירת התמה ואין צורך להוסיף סיכון באמצעות פיזור חסר ובחירה סלקטיבית.
במבט מקומי, נראה שהיקף המסחר בבורסה בת"א במגמת ירידה, אך יחד עם זאת נראה בשנתיים האחרונות שהתמה המרכזית המתפתחת בשוק ההון המקומי עוסקת בתחום הקנאביס. ימים יגידו האם תמה זו עלתה בביצועיה על כל שאר התמות הפופולריות.