top of page

השקעות אימפקט

אלון קיבה    יועץ השקעות               15.01.2019

בשנים האחרונות ישנו הד ציבורי שהולך ומתעצם לאחרונה סביב השקעות אימפקט, מצד אחד המודעות הולכת ומתפתחת לסגנון השקעות זה אך מצד שני עולה השאלה מה הכוונה בהשקעות אימפקט?!

בהשקעות אלה כמות המשקיעים ואיכותם הולכת וגדלה, יחד עם זאת המגזר עדיין נמצא בחיתוליו. על פי הערכות של ארגון המשקיעים הבינלאומי להשקעות אימפקט כיום מנוהלים למעלה מ 200 מיליארד דולר בתחום זה, סכום זה מהווה כמעט הכפלה של הסכום אשר היה מושקע בשנה שעברה ועל פי הערכות בנק ההשקעות ג'י פי מורגן, פוטנציאל ההשקעות בתחום יכול לגדול לעד כטריליון דולר והרווח הצפוי מהשקעות אלה יכול להגיע לכחצי מהסכום בטווח זמן של כ- 10 שנים.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

אנסה לפשט ולהסביר את המושג ולהציג מספר דוגמאות מהתחום. בשנת 2007 המונח "השקעות אימפקט" הוטבע ע"י קרן רוקפלור (Rockefeller), להשקעות שמהותן לייצר תשואה כספית ורווח חברתי, ערכי וסביבתי.

השקעות אימפקט\השקעות חברתיות הם סוג של מודל עסקי שבעיקרו חובק גם את הרצון להנבת תשואה ורווחיות גבוהה וגם שם לעצמו מטרה לשיפור אספקטים ערכיים ו/או סביבתיים ו/ או חברתיים. למרות כי מדובר במיזמים עם ערך חברתי, מעורבים בהם מודלים עסקיים ולכן הם לא מתאימים לזירה הפילנתרופית. השקעות מסוג אימפקט מאופיינות בוורסטיליות- הן מספקות הון לטיפול בבעיות חברתיות ו / או סביבתיות, הן יכולות להיעשות גם בשווקים מתפתחים או מפותחים, ובהתאם ליעדי המשקיעים הן יכולות להתמקד בטווח של תשואות מתחת לשוק עד לשיעורים גבוהים.
לדוגמא, חברת בריזומטר היושבת בחיפה הינה חברה ששמה לעצמה מטרה לשפר את איכות החיים של מיליארדי בני אדם, ע״י מתן מידע מדויק ואיכותי אודות איכות האוויר. בבחינה גלובלאית למעלה מחצי מהתושבים החיים באזורים אורבניים חשופים לרמות זיהום אוויר הנחשבות ללא בריאות. הסטארטאפ הישראלי פיתח מוצר המאפשר לצפות בנתוני זיהום האוויר בסביבתך באופן פשוט ויעיל. נראה כי ניתור והבנה של זיהום האוויר יכול לשנות ולשפר את חייהם של חלק גדול מהתושבים בעולם. לאחרונה החברה הצליחה לגייס סכום של כ7 מיליון דולר, סבב המימון יאפשר לחברה  להמשיך ולפתח פתרונות שכבר בשימוש על ידי חברות בתחום הקמעונאות והפארם ברחבי העולם.

עוד דוגמא מעניינת של השקעה מגיעה מאפריקה שם חברת ההשקעות LeapFrog אפשרה לחברת - AllLife להאיץ את צמיחתה ולשווק את מוצריה ושירותיה בתמורה לרכיב ממניות החברה. חברת AllLife מנגישה ביטוחי חיים לסובלים מסכרת ו HIV, מאז ההשקעה הראשונה שבוצעה בשנת 2010, החברה יותר מאשר הכפילה את הכנסותיה השנתיות, פתחה מוקד טלפוני שני, הרחיבה את הצוות הבכיר שלה  והציגה מוצרים חדשים. לאורך כל ההתרחבות הזו, AllLife המשיכה לספק מוצרי ביטוח איכותיים המותאמים לצרכים של אלו החיים עם סוכרת או HIV / AIDS. רוב לקוחותיה של AllLife בעבר לא הצליחו להשיג ביטוח או יכלו לעשות זאת אלא רק במחיר גבוה מאוד, ובכך למעשה נמנע מהם לקבל הלוואות לרכישת בית, לפתוח עסקים או לעסוק בפעילויות כלכליות אחרות הדורשות ביטוח. על ידי מתן ביטוח לאנשים אלה, AllLife מסייעת להם לחיות חיים ארוכים ופרודוקטיביים.

עוד חברה בעלת ערך ציבורי שידעה לייצר מכך ערך פיננסי למשקיעיה היא מרכז Drishti-Eye ההודי הפועל על מנת להעניק טיפולי עיניים מקיפים לחלק בלתי מטופל של האוכלוסייה. בהודו יש כ -12 מיליון עיוורים, וב -80% מהמקרים ניתן היה למנוע עיוורון במקרה של אבחון וטיפול מוקדם. באמצעות שילוב של בתי חולים, מרכזי ראייה ומרפאות עיניים ניידות, מרכז Drishti-Eye  מסוגל להגיע לחולים שלא הייתה להם בעבר גישה לטיפולי עיניים איכותיים. אוטובוס המרפאה העכשווי של Drishti-Eye, עם ציוד המופעל על ידי פאנלים סולאריים, מאפשר להם להגיע לאזורים כפריים חסרי תשתית בסיסית. האוטובוס מספק גם תחבורה לבית החולים לחולים הזקוקים לניתוח. החברה הצליחה ליצור מודל ספציפי לשווקים אלה על ידי מתן טיפול עיניים איכותי בעלות נמוכה. מרכז Drishti-Eye היה זקוק להשקעה כדי לממן את התרחבותו למקומות חדשים ולשכור עובדים. ההשקעה של לוק קפיטל - קרן אשר מקדמת צמיחה כוללת בהודו על ידי ביצוע השקעות הון לטווח ארוך, אפשרה ל Drishti-Eye להתרחב מבית חולים אחד לשלושה בתי חולים ושלושה מרכזי ראייה.

ישנה טעות נפוצה כי בעסק שמטרתו כפולה: ההשפעה חיובית על החברה  ותשואה פיננסית יהיו לרוב ביצועיים נמוכים יותר. עם זאת, מחקרים אקדמיים הוכיחו כי מה שטוב עבור האדם והסביבה הוא גם טוב עבור ביצועים עסקיים. כך למשל, במחקר שנערך על ידי פריד, בוש, ובאסן Journal of Sustainable Finance & Investment)) נמצא קשר חיובי בין השקעה סביבתית, חברתית וממשל תאגידי תקין לבין הגורמים והביצועים הפיננסיים של החברה בסבירות של כ 90% מתוך למעלה מ -2,000 מחקרים אמפיריים שנערכו בין השנים 1970 ו -2014.

אם בעבר השקעות אימפקט התבצעו באמצעות מנגנונים שנועדו למשקיעים מוסדיים ומתוחכמים בלבד, כיום ישנן דרכים עבור המשקיע הפרטי להשתתף בהשקעות אלו. בתי השקעות המובילים בעולם הבינו את הפוטנציאל השיווקי במוצרים אלה ופתחו קרנות הנסחרות בבורסה (קרנות סל - ETF),  הם כלים טובים למתחילים המעוניינים להתנסות בסוג זה של השקעות – מכיוון שהן מציעות עמלות נמוכות ונותנות את האפשרות לבצע השקעות במגוון רחב של סוגים, מניהול כללי של השקעות לטובת הציבור לדוגמא קרן הסל - iShares MSCI Global Impact ETF  השואפת לעקוב אחר מדד המורכב מחברות בעלות השפעה חיובית, המניבות את רוב הכנסותיהן ממוצרים ושירותים, אשר נוגעים לפחות באחד האתגרים החברתיים והסביבתיים העיקריים בעולם, כפי שזוהו על ידי האו"ם, ועד לרמה של השקעות בנושא ספציפי לדוגמא תעודת הסל המשקיעה בחיזוק מעמד האישה בחברות אמריקאיות Barclays Women in Leadership  מדד המספק חשיפה לחברות אמריקאיות בעלות מנכ"לית או שישנם לפחות 25% נשים החברות בדירקטוריון החברה (הנכללות במדד זה חייבות גם לספק שווי שוק מסוים, נזילות וקריטריונים אחרים).

הדרך הפילנתרופית של נתינה לצדקה היא כבר לא הדרך היחידה להשפיע ולתרום. השקעות אימפקט נתפסות כעת כדרך מפתח לשינוי חיובי, השקעות אלו צברו תאוצה בקרב מגוון רחב של משקיעים, ביניהם המוסדות הפיננסיים הגדולים ביותר: קרנות הפנסיה, מנהלי העושר הפרטי, בנקים מסחריים ומוסדות מימון לפיתוח ומשקיעים פרטיים כך למעשה אנו מבינים שפוטנציאל התשואה של השקעות אלה דומה לפוטנציאל בהשקעות מסורתיות.

א2.png
א1.png
bottom of page