מה ניתן ללמוד מהנפקת תעודת סל המתמחה בריפוי סרטן?
ד"ר איתי גלילי 01.01.2016
בשנים האחרונות הורגלנו לשמוע באופן תדיר על הנפקות של תעודות סל בחו"ל ובישראל במגוון אסטרטגיות מגוונות ומתוחכמות. עיקר האסטרטגיות שהונפקו עסקו במדדי מניות מחלקות דיבידנד, מסחר אלגוריתמי ואסטרטגיות מדדים בהם משקל שווה למניות (בניגוד לשווי שוק). לעיתים יש הנפקה חדשה של ענף או תת ענף אשר יכול לצמוח באופן ניכר בשנים הקרובות. אחת מההנפקות הידועות הנן בתחום הסייבר. למרות שמרבית החברות בתחום הינן ותיקות ונרשמו למסחר בנאסד"ק לפני שנים, תעודת סל ייעודית לתחום (HACK) הונפקה בארה"ב לפני כשנה וחצי ולמעשה ייצרה אפשרות השקעה ממוקדת למאמינים בצמיחת רווחי החברות בתחום. מנפיקי תעודת הסל מעוניינים לאתר את הביקוש המקסימלי לתחום מסוים ולהנפיק עבורו תעודת סל ייעודית. השנה, לראשונה הונפקה תעודת סל אמריקאית העוסקת בתת תחום בענף הרפואה – ריפוי סרטן.
מקור: רויטרס
בשנים האחרונות אנו הולכים ונחשפים לידיעות אודות התפתחויות מהותיות בתחום המאבק במחלת הסרטן. להלן שתי דוגמאות מהחודשים האחרונים אשר התפרסמו במדור הבריאות של וואלה:
"תינוקת בריטית שלקתה בסרטן הדם והייתה על סף מוות, החלימה מהמחלה בתוך חודשים בודדים בזכות טכנולוגיה חדשנית בתחום האימונותרפיה (כוונון מערכת החיסון לתקיפת תאי הסרטן) – כך דיווחו רופאים בסוף השבוע האחרון. התינוקת, ששמה ליילה ריצ'רדס, היא המטופלת הראשונה אי פעם להתנסות בסוג זה של טכנולוגיה. מדובר בשימוש אוניברסאלי ראשון מסוגו בתאי מערכת החיסון מסוג T, כך שיתקפו את תאי סרטן הדם (לוקמיה), אבל לא יהיו ספציפיים רק לאדם שלו ניתן הטיפול. "מדובר בתוצאה יוצאת דופן", הצהיר הרופא שטיפל בתינוקת, פרופ' וואסים קוואסים, בראיון עם הניו יורק טיימס.
הטכנולוגיה החדשה הנה גרסה מתוחכמת של CAR-T – טכנולוגיה של אימונותרפיה שכבר נמצאת בשלבי ניסוי מתקדמים. במקרה של ליילה, מדובר בפעם הראשונה שבה תאי T אינם נלקחים מגופו של המטופל ומותאמים לתקוף ספציפית את הסרטן שלו, אלא מהונדסים לתקוף תאי לוקמיה באופן אוניברסאלי. המשמעות: הטיפול נהפך לתרופה שניתן ליישם בקליניקה.
ידיעה אחרת מחודש דצמבר באותו מדור עסקה בהתגברותו של ג'ימי קרטר מסרטן:
"עד לפני כחמש שנים בנאדם בגילו של קרטר לא היה יכול לקבל שום טיפול תרופתי", מסביר ד"ר הנדלר, "הסיבה היא כי עד לפני חמש שנים הטיפול היחיד למלנומה גרורתית היה מבוסס על כימותרפיה עם שיעורי תגובה די עלובים שעמדו על כ-15 אחוז וטיפולים יותר יעילים לא היו מתאימים לאדם בגילו". לדבריו, במהלך החמש השנים האחרונות הטיפול במלנומה עבר סוג של מהפך. כיום יש שבע תרופות חדשות, ביניהן הטיפול שהנשיא קרטר קיבל שהוא טיפול באימונותרפיה שהוא בעל שיעורי הצלחה גבוהים יותר, ועם סיכוי לתגובה ארוכת טווח שאפילו יכולה להשיג ריפוי מלא של המחלה. התרופה שקיבל קרטר קרויה.pembrolizumab והיא כלולה בסל התרופות בישראל
בניגוד לכימותרפיה, הטיפולים באימונותרפיה מכוונים למטופל ואל המחלה עצמה. הם מסייעים למערכת החיסונית של המטופל להגיב כנגד התאים הסרטניים ולחסל אותם", מסביר ד"ר הנדלר. "התגובה המצוינת של ג'ימי קרטר היא לא דבר מפתיע ואנחנו רואים תגובות טובות ביחס לטיפול הזה".".
שוק ההון האמריקאי אינו אדיש להתפתחויות בזירת המחקר של מחלת הסרטן. ברבעון האחרון הונפקה לראשונה תעודת סל העוקבת אחר ביצועי 30 החברות הפרמצבטיקה (30% מהחברות במדד) והביו טכנולוגיה ( 70% מהחברות במדד) העוסקות בחזית המחקר בתחום:
Loncar Cancer Immunotherapy ETF (CNCRסימבול: )
ההצלחות הראשונות בתחום האימונותרפיה יוצרות פוטנציאל שוק של עשרות מיליארדי דולרים אליו מכוונות החברות הכלולות במדד. עיקר ההצלחות הינן בתחום סרטן הערמונית, וסרטן העור. יחד עם זאת צפויות התפתחויות חיוביות במגוון רחב של מחלות סרטן. היתרונות בשיטת ריפוי זו הנה שביכולתה לא רק להאריך חיים אלא לרפא. לא פחות חשוב – תופעות הלוואי אינן קשות כמו התרופות הכימותרפיות (כך מאפשרות איכות חיים הרבה יותר טובה). לבסוף, ניתן לשלב את שיטות הריפוי אלו יחדיו עם תרופות אחרות ולהגיע לפוטנציאל ריפוי גבוה יותר לתרופות קיימות.
חשוב לציין שהאתגרים עדיין רבים וקשים: לא כל המטופלים מגיבים לטיפול. עלויות הטיפול יקרות והטיפול אינו אחיד לכלל המטופלים. כישלונות בניסויים הקליניים צפויים לגרום לתנודתיות חריפה במניות המרכיבות את המדד ויכולים להיווצר הפסדי הון כבדים.
עיקר תקוותנו שבשנה הקרובה ביצועי המדד יהיו יוצאי דופן לטובה וזאת לא בשל ביקוש ספקולטיבי אלא בזכות תוצאות קליניות טובות אשרי יספקו בשורה למיליוני חולים בעולם.