אורי וינטר 01.07.2015
קרן לפרישה
לעיתים אנו מתחבטים איך היינו משקיעים את כספנו לעת פרישה? האם אצל מנהל תיקים? האם בנכס ריאלי? או באג"ח או מניות באופן עצמאי?
ישנן מספר תשובות העונות על כך ואנו נתמקד באחת מהן והיא השקעה בקרנות סל (ETF) המיועדות לתת מענה לתאריך פרישה עתידי הקצוב בזמן (Target Date fund),
לא בכדי קרנות אלו נקראו כך וזאת בגלל היותן בעלות מנגנון שמתכנן את פעילות ההשקעה בכל עת בציר הזמן עד תאריך היעד. בתחילת פעילותן תמהיל ההשקעות הינו בסיכון גבוה ומרבית הנכסים נמצאים במניות או בשווי מניות וככל שמועד היעד הולך ומתקרב תמהיל ההשקעות הופך להיות יותר סולידי ומתמקד באג"ח ופיקדונות ובנכסים בעלי סיכון ותנודתיות נמוכה (ראה גרף),
ישנן מספר חברות בישראל ובעולם המציעות קרנות סל המיועדות לפרישה ובתאריכים שונים, ולכל אחת מהן דרך שונה בניהול התמהיל וכיוצא בזה גם תפיסת סיכון שונה בכל עת בציר הזמן. למשל, TDF מסוימים, מחזיקים את הכספים בקרנות מנוהלות אקטיבית ואילו אחרים, כגון וולס פארגו, משתמשים בקרנות מחקות פאסיביות העוקבות אחרי המדדים בלבד. ויש מנהלים כמו צ'ארלס שוואב, שנוטה גם להחזיק כספים בקרנות אקטיביות וגם בקרנות מחקות.
לרוב לקרנות הסל ביצועים טובים, אסטרטגיה מוגדרת, היסטוריית ניהול טובה ועלויות שאינן גבוהות, מה שמביא את המוצר לתפוס תאוצה בקרב משקיעים רבים. אך לצד זה על המשקיע לבחון מספר שאלות.
האם הסיכון של הקרן מתאימה לי? האם נכון לבחור תאריך יעד ולא השקעה? האם דמי הניהול יקרים? מה תאריך היעד שלי?
לא לכל משקיע יש את הרצון ו/או היכולת להכיל תנודות של נכסי סיכון, כגון מניות. ועצם כך שקרנות אלה מצוטטות באופן יומי או חודשי, אזי הפסיכולוגיה עובדת ותחושתו של הלקוח השונא סיכון אינה טובה. לכן, קרנות אלה שעתירות סיכון בתחילת דרכן והכוללת כ 75% מנכסיהן במניות או בשווי מניות לא יתאימו ללקוחות שחשים ומתנהגים לא רציונלית בתנודתיות גבוהה.
המשקיע בוחר תאריך במקום השקעה ואין לו את היכולת לדעת בכל עת על ציר הזמן אלו השקעות מנהל הקרן בוחר ואיזה תמהיל השקעות הוא הנכון עבורו. למעשה, מצאנו שמוצרים שמועד ה"פרישה" שלהם דומה לא בהכרח דומים ואפילו שונים מאוד בתמהיל ההשקעה שלהם.
קרנות סל שתאריך היעד שלהם – שנת 2030
AmericanVanguardFidelity
U.S. Equities52.952.362.6
Non-U.S. Equities24.822.624.2
U.S. Bonds13.820.111.7
Non-U.S. Bonds1.25.00.6
Cash & Equivalents7.30.10.9
Number of Funds18426
קרנות אלה נושאות סיכון ותשואה פוטנציאלית שונה והבחירה בין מנהלי הקרנות צריכה להתבצע בהתאמה למטרות המשקיע.
-
דמי ניהול שלפעמים גבוהים משמעותית מהשקעה ישירה בקרנות ותעודות סל מסורתיות, קרנות אלה הן למעשה אגד של קרנות כך שישנו כפל של דמי ניהול. ולכן יש לבחון את העלויות לפני כניסה להשקעה.
-
בחירת תאריך היעד של המשקיע שצריך להחליט איזו קרן לקנות. ה TDF מסומנות בשנת פרישה, אם הקרן עד 2040 אז היא מיועדות לאדם "הטיפוסי" שכיום הוא בן 42 והוא צפוי לפרוש ב2040. כמובן, אף אחד לא מכריח את המשקיע לקנות קרן שמתאימה לשנה שהוא יהיה בן 67, אם המשקיע מתכנן את פרישתו הרבה יותר מוקדם או במאוחר מגיל -67, כדאי לשקול את התאמת תאריך היעד של הקרן לתכנית הפרישה.
קרנות לפרישה הן אפשרות טובה בסה"כ וכוללות את מרכיבי ההשקעה המגוונים ביותר ללקוח ההדיוט. ועצם העובדה שמנהלי קרנות אלה לוקחים בחשבון את מועד הפרישה ומקצים את ההשקעות בהתאם לציר הזמן, "חוסך" ללקוח את ההתעסקות בניהול ההשקעה.
אך אל למשקיע להתעלם מהחסרונות בעת קבלת החלטת ההשקעה ומומלץ בנוסף על מנת לנטרל את הסיכונים לבחון את ההיסטוריה ההשקעתית ותשואות הקרנות לאורך זמן על אף שתשואות העבר אינן בהכרח משקפות את התשואות בעתיד.