-
ד"ר איתי גלילי 25/04/2014
השקעה מפוזרת במדע בדיוני
לפני כשני עשורים פריצת דרך טכנולוגית הבשילה הודות להתפתחות האינטרנט והתקשורת. בעשור האחרון הקדמה הגיעה לתחום הרשתות החברתיות, הסמארטפונים, האפליקציות והסייבר. כל אלו תרמו לאיכות החיים במגוון רחב מאוד של תחומים. בתקופת בועת הטכנולוגיה בשנת 2000 מניות רבות נסחרו במכפילי רווח עצומים ורבות מהן נעלמו עם התפוצצות הבועה. יחד עם זאת חלק מהחברות ששרדו הובילו את ההתקדמות הטכנולוגית וזכו לגידול אדיר בהכנסות וברווח. ענף חברות האינטרנט וביוטכנולוגיה הובילו את מדדי הטכנולוגיה והגיעו לשיאים חדשים.
אחד הקשיים הגדולים בחיזוי כלכלי הנו היכולת לאתר חברה ספציפית אשר ניתן לנבא את יכולתה להבשיל להיות חברה פורצת דרך. מנגד קל יותר לנבא התפתחות של תעשיות חדשות שמהן תצא בשורה כלכלית משמעותית.
מה צופן העתיד?
אחד המהפכות המרתקות בתחום הכלכלי הנה מהפכת המדפסות תלת המימד. האפשרות להדפיס מוצרים במדפסת תלת מימד (צעצועים, תכשיטים, נעליים , רהיטים וכו') צפויה לא רק לשינוי בהרגלי צריכה אלא מהפכה תעשיית שלמה בתחום הייצור. פס היצור הקלאסי כפי שאנו מכירים מהתעשייה צפוי להשתנות באופן ניכר (היקף המכירות של מדפסות תלת מימד צפוי לעלות בכ- 25% מדי שנה בעשור הקרוב).
כדי להמחיש את גודל השינוי שאנו ניצבים בפתחו אציין שבשנים האחרונות מספר חברות הצליחו להדפיס רקמות תא אנושי. התהליך מתבצע במספר שלבים, בתחילה מגדלים תאי גזע אנושיים בתרבית. בשלב הבא כאשר ישנה כמות מספקת של תאים נעשה שימוש באנזים ייחודי המאפשר את "אריזתם" של תאי הגזע למבנה דמוי כדוריות אותו מדפיסים. חברה נוספת הצליחה להדפיס כליה אנושית המורכבת מתאי גזע אנושיים אשר אותה הדפיסו במדפסת תלת ממד. אנו נצפה ביותר ויותר כותרות כגון זו שפורסמה ב Ynet בתאריך 12/3/14: "בריטניה: פניו של בן 29 שוחזרו במדפסת תלת ממד" . סטיבן פאואר בן ה-29 מבריטניה, נפגע בתאונת דרכים בשנת 2012 ומאז הוא סובל משברים בגולגלתו שעיוותו את פניו. במהלך תהליך השיקום, הרופאים נעזרו בסורק CT כדי לבנות חלקים מהגולגולת מחדש, באמצעות הדפסתם במדפסת והשתלתם בראשו
מהפכה טכנולוגיית נוספת אשר צוברת תאוצה הנה מהפכת הרובוטיקה. בשנים האחרונות התרגלנו לרובוט שואב אבק, רובוט מנקה בריכה או רובוט צועד בתחרויות באוניברסיטאות. מהפכת הרובוטיקה הנה בתחילת דרכה וטכנולוגיות חדשות והבשלה של עשורי מחקר צפויה להאיץ את היישומיים לענפיים מרובים. בעשורים האחרונים השימוש ברובוטים היה בעיקר בתעשיית הרכב. בשל גודלה העצום של תעשיית הרכב, עלות השימוש ברובוט לייצור היה כדאי. בעשור האחרון עלות הייצור והתפעול באמצעות רובוטים ירד באופן ניכר ולכן מגמת תפוצת הרובוטים בתעשייה תתרחב לשימושים מרובים מאוד.
האם הרובוטים ייצרו אבטלת המונים?
כאשר דנים במגמות הכלכליות בעתיד יש להתחשב לא רק בתנאי הייצור אלא גם בהיבטים דמוגרפים. על פי הנתונים המפורסמים במרבית הסקירות של גופי מחקר בינלאומיים- קצב הזדקנות האוכלוסייה יגבר, הן ביפן, אירופה, קוריאה, סין ומדינות רבות אחרות. כלומר בעשורים הבאים יחסר כח עבודה והתלות של הכלכלה ברובוטיקה כמקור לפריון תלך ותגבר.
אף משרד הביטחון הישראלי מודע לחשיבות המגמות בתחום ולהלן פרסום הלקוח מאתר האינטרנט שלו מיום 14/02/13 – " המטרה: ייצוא רובוטיקה לסין: בתקופה של משבר כלכלי בארה"ב ואירופה, יכולה מדינת ישראל להפוך לשחקן רובוטיקה מוביל בשוק הסיני. צריך רק לשנות חשיבה תעשיית הרובוטיקה בסין מתעוררת, ועד שנת 2014 היא צפויה לעבור את יפן ולהפוך לשוק הרובוטים הגדול בעולם. מגמה זו, והעובדה כי שוק הרובוטים הסיני נמצא עדיין בחיתוליו, פותחות בפני יזמים וחברות בארץ מגוון הזדמנויות עסקיות, ומציבות את סין כאפיק ייצוא גם בתחום זה. כחלק מהפעילות לעידוד פעילות זו, ערך בשבוע שעבר איגוד הרובוטיקה הישראלי iROB בראשות פרופ' צבי שילר כנס מיוחד בנושא, שמטרתו קידום תעשיית הרובוטיקה הישראלית בשוק הסיני". על פי הנתונים של איגוד הרובוטיקה הישראלי, בשנת 2011 נמכרו בעולם כ-166028 רובוטים תעשייתיים, עלייה של 38% לעומת שנת 2010. העלייה המשמעותית ביותר נרשמה בסין, בה נמכרו 22600 רובוטים, 51% יותר משנת 2010 ופי ארבע משנת 2006. כ-16,400 מתוכם היו רובוטים לתחום השירות בשווי מכירות של 3.6 מיליארד דולר, עליה של 9% לעומת 2010. תחזית המכירות בסין לשנת 2014 כוללת 32000 רובוטים תעשייתיים, וב- 2015 צפויים להימכר 93,800 רובוטי שירות בשווי כולל של 16.3 מיליארד דולר
כיצד ניתן להשקיע בתחום הרובוטיקה?
על רקע התפתחות התעשייה הרובויטקה החלה אשתקד להסחר תעודת סל אשר מחזיקה ב 78 חברות המובילות בתעשייה. ההשקעה בתעודת סל זו הנסחרת תחת הסימבול ROBO , מחזיקה בחברות בפיזור גאוגרפי של 15 מדינות (שתי נציגות מישראל: אלביט מערכות בתחום הבטחוני, מזור רבוטיקה בתחום הציוד ברפואי). תעודת סל זו מחזיקה מניות של חברות בעלות שווי שוק גבוה ועד נמוך. מאחר וקשה לדעת אילו חברות יובילו סקטור זה בעתיד נקבע מנגנון לשווי האחזקה במניות ביחס לשווי השוק שלהן. כלומר, חברות בעלות שווי גבוה יוחזקו בשיעור של כ- 2.35% וחברות בעלות שווי שוק נמוך יוחזקו בשיעור המתקרב ל- 1%.
להלן נתונים עיקריים העוסקת בתעודת סל ROBO:
אם כך מדוע מדע בדיוני?
מפעם לפעם מתפרסמות כתבות אודות מיליונרים בעולם המנסים ליזום מיזמים פורצי דרך. להלן דוגמא למאמר מדה מרקר מה- 23/03/14: "המיליארדר בן ה-33 שרוצה להביס את המוות ומודאג: מה יקרה אם הרובוטים ינסו להרוג את כולנו?" כבר כמעט עשור שדימטרי איצקוב משקיע מיליונים בפרויקט המבקש לפתח רובוטי אוואטר דמויי אדם שיעזרו לכולנו לחיות לנצח - ועל אף ספקות הקהילה המדעית, הוא מבטיח שהחזון שלו לגמרי מציאותי. אם הכל ילך חלק, השלב הראשון בתוכנית יתחיל כבר בשנה הבאה, 2015, ועתיד להמשך עד 2020, אז מתכננת היוזמה להשיק את אווטאר A – העתק רובוטי של הגוף האנושי שיוכל להישלט מרחוק על ידי מחשב המחובר למוח שלנו, ממש כמו בסרט אווטאר. על פי התכנית, הרובוט הזה יוכל להחליף בני אדם בעבודות פיזיות קשות, לבצע מטלות בסביבות מסוכנות, לשמש כמשרת נאמן וגם להתפקד כחבר מן המניין בכוחות ההצלה והחירום, כשהאווטארים יהיו הראשונים להיכנס לשטחים מסוכנים כחלק מצוותי מכבי האש, המשטרה והצבא. הם אף יוכלו לסייע למוגבלים ולמשותקים שלא יכולים להזיז את גופם, בכך שיחליפו את הגפיים שלהם
לסיכום: אם אין אנו יודעים לחזות את המדע בעתיד אולי כדאי להשקיע בחברות בתחום למקרה שהתוכניות יתגשמו.