top of page

תחזית שנתית 2017
מיכל יוזפסון מנהלת מערך הייעוץ פיננסים ניהול הון פרטי בע"מ .

השווקים הפיננסים בשנת 2017 ימשיכו להיות מושפעים הן ממדיניות המוניטרית של הבנקים המרכזים והן מהשלכות של  בחירות פוליטיות שנעשו בשנת 2016  ובחירות הצפויות  במהלך 2017. 

החל מהמחצית השנייה  של 2016 ניתן היה לראות את ההשפעה של בחירות פוליטיות על השווקים הפיננסים. ההחלטה של בריטניה לצאת מן האיחוד האירופאי, בחירתו של דונלנד טראמפ לנשיאות והמדיניות שעומד להנהיג, תוצאות  משאל העם באיטליה ומדיניות ההנהגה החדשה  וחוסר וודאות לגבי  מערכות בחירות באירופה הצפויות במהלך  2017 הם אלו שיקבעו את המגמה בשווקים וישפיעו  על  שווקי המניות, האג"ח והמטבעות. 

לאחר ההפתעה בתוצאות הבחירות בארה"ב, המיקוד עבר להשפעה המאקרו כלכלית של מדיניות הנשיא הנבחר דונלד טראמפ והתאמת ההערכות הצמיחה והאינפלציה, בהתאם למדיניות המוצהרת על ידו.  עד היום השוק התמקד בצד החיובי של המדיניות שהביא לעליה בשווקי המניות, התחזקות הדולר בעולם ועלייה בתשואות האג"ח.

מדיניותו, הכוללת הורדת מס ליחידים ולחברות, הורדת מס ליחידים והשקעה בתשתיות, תומכת בגידול ברווחי החברות, בגידול בצריכה  הפרטית  ובצמיחה כלכלית. במקביל, מימון תוכנית זו צפויה להתבצע באמצעות  הגדלת הגירעון והחוב. יישום פעולות אלו  תומכת בהערכה חיובית לגבי תחזית הצמיחה בארה"ב והצמיחה הגלובלית, כמו גם בעלייה בציפיות לאינפלציה. 

האיומים לכלכלה הגלובלית ולכלכלת ארה"ב כתוצאה ממדיניות טראמפ הינם יישום מדיניות סחר חוץ אנטי גלובלית, הכוללת העלאת מכסים  וירידה בסחר העולמי.
שוק המניות והאג"ח בארה"ב יושפעו בהתאם לאופן והיקף יישום הרפורמות עליהן הצהיר הנשיא הנבחר וישפיע על שאר הכלכלות בעולם. סביר להניח שניתן יהיה לראות את הכיוון תוך מספר חודשים.

הכלכלה העולמית צפויה להמשיך ולצמוח  בקצב מתון (הערכה נעה סביב  3.5%), כאשר צמיחה בארה"ב וביפן צפויות לאזן צמיחה איטית יותר באירופה וצמיחה במדינות מתפתחות יצואניות סחורות צפויה לאזן צמיחה מתונה מבעבר בסין.

השונות  במדיניות הבנקים המרכזיים  צפויה להימשך ולהשפיע. בארה"ב ובבריטניה הריביות צפויות לעלות בהדרגה ובאופן מתון, כאשר הבנק המרכזי בארה"ב צפוי להמשיך ולנסות לחזור לנורמליזציה של ריבית באמצעות  שלוש העלאות ריבית נוספות במהלך 2017 . באירופה, ביפן ובסין צפויים להמשיך במדיניות מוניטרית מרחיבה. הבנק האירופאי האריך את תוכנית ההרחבה הכמותית עד לסוף שנת 2017 אם כי הודיע על צמצום מסוים בתוכנית רכישת האג"חים על פיו החל מחודש מרץ סכום רכישות האג"ח יקטן  מ-80 מיליארד יורו   ל60 מיליארד יורו לחודש. הבנק במרכזי ביפן צפוי להשאיר את הריבית כפי שהיא והבנק המרכזי בסין צפוי להוריד את הריבית.

המשק הישראלי נהנה מפעילות ריאלית חיובית ושוק עבודה חזק.  גידול בצריכה הפרטית וגידול בהשקעות תמכו בשיעור צמיחה של  3.2% במחצית הראשונה של 2016. עם זאת, האינפלציה עדיין נמצאת מתחת ליעד בנק ישראל מה שמצביע על המשך סביבת ריבית נמוכה בישראל ללא צפי לעליית ריבית בזמן הקרוב.

מניות
שוק המניות בארה"ב . מזה זמן מה אנו מעריכים שתמחור שוק המניות האמריקאי יחסית יקר. השאלה הנשאלת הינה האם  שוק המניות יצליח לעבור משוק המתומחר על בסיס של כסף זול וסביבת ריבית נמוכה  לשוק הנתמך על ידי צמיחת רווחי החברות. בהינתן שהצמיחה בארה"ב תהייה מוגבלת ההערכות הקיימות כיום בשוק של צמיחה דו ספרתית נמוכה ברווחים עשויה לאכזב. מחירי המניות בארה"ב גבוהים גם בהינתן שמדיניות קיצוץ המיסים מיושמת. זה אכן ריאלי להעריך שעליית מחירי האנרגיה תתמוך בעליית רווחי מניות האנרגיה, אך ההערכה בנוגע לגידול ברווחי החברות מחוץ לסקטור זה נראית גבוהה מדי (כ9%). גם עם ביצוע השקעה בתשתיות והורדת מס חברות ניתן להעריך שרווחי החברות מחוץ לסקטור האנרגיה יגדל בשיעור נמוך יותר של כ- 5%. בהתחשב בכך שהמניות נסחרות במכפיל 17, המגלם תשואה צפויה נמוכה מ6% ,ההערכה הינה שעליית מחירי המניות צפויה  להיות מוגבלת. יחד עם זאת , אפיק זה נראה עדיין אטרקטיבי בהשוואה לאפיק האג"ח  ועל המשקיעים להתמקד בסקטורים שייהנו מצמיחה, אינפלציה ועליית ריבית ,כגון : סקטור הטכנולוגיה, הפיננסים והתעשייה .

שוק המניות באירופה. התחזקות נתונים כלכליים , מדיניות מוניטרית מרחיבה ,קצב צמיחת רווחים צפוי של 5-10% ותמחור אטרקטיבי תומכים בהשקעה בשווקים באירופה. עם זאת, בשנה האחרונה כל פעם שנראה שהכלכלה האירופאית צוברת תאוצה התעוררה סיבה שגרמה לשווקים לרדת. במהלך 2017 הכלכלה האירופאית עומדת בפני חוסר וודאות פוליטית  בשל בחירות  צפויות בצרפת, גרמניה והולנד. בחירה במפלגה לאומנית  במידה ותתקיים, יכולה להביא לאיום על המשך קיום גוש היורו כשעיקר האיום בצרפת. אי וודאות זו נוספת על אי הוודאות בנושא ההשפעה של הברקזיט  על הכלכלה האירופאית . מכאן  שעל אף התנאים התומכים בהשקעה, ההשקעה בשווקים אלו תלווה בתנודתיות גבוהה .

שווקים מתעוררים . כתוצאה מחשש להטלת מכסים , צמצום הסחר העולמי והתחזקות הדולר, שווקים אלו הגיבו בשלילה לאחר הבחירות בארה"ב.  שווקים מתעוררים יכולים להיות מאוימים ע"י פוטנציאל לריביות גבוהות יותר בארה"ב ודולר חזק הן בבחינת משיכת השקעות אל מחוץ לשווקים אלו  והן בבחינת גידול בחוב החיצוני. על אף האיום המטבעי לחלק מן הכלכלות יכולת התמודדות טובה מבעבר  עם שינויים מאקרו כלכליים , ירידה בייצוא ושינוי במדיניות הסחר הגלובלי. ההשקעה בשווקים אלו  צריכה להתבצע  באופן אקטיבי בהתאם לנתוני הכלכלות, כגון: שיעורי הצמיחה והמאזן השוטף תוך התמקדות בחברות הפועלות במדינות התומכות במדיניות פיסקאלית שמרנית, מדיניות מוניטרית אמינה ומרחיבה  וסביבה תומכת עסקים וסחר כדוגמת מדינות אסיה כגון אינדונזיה, הודו וסין.
עם תמחור יחסית אטרקטיבי לעומת שווקים מפותחים ופערים בשיעורי הצמיחה בין הכלכלות, לנכסים בשווקים מתעוררים תפקיד חשוב בתרומה לתשואה של תיק ההשקעות לטווח ארוך בעולם שבו מעט מאוד נכסים פיננסים זולים. יש מקום לשלב השקעה בחברות ושווקים הנסחרים בהערכת חסר על פני נכסים מוערכים ביתר בשווקים מפותחים ומגלמים תשואות נמוכות.

שוק המניות בישראל. השונות בביצועי המדדים השונים המשיכה לבלוט גם השנה. בעוד שמדד תל אביב 75 ומדד היתר הניבו תשואות דו ספרתיות של כ-15% מדד תא 25  ומדד תא 100 הניבו ביצועים שליליים. שונות זו נובעת מעיוות במדדי המניות המובילים (25 ו100 ) ומשקל גבוה של מניות התרופות על המדדים. חולשה מהותית בתחום הפארמה השפיעה לרעה ו"השתלטה" על ביצועי המדדים אלו ולא ייצגה את ביצועי המשק הישראלי. שינוי במדדים בעקבות הרפורמה יקטינו את העיוות וההשפעה של חברות או סקטורים  בעלי משקל גבוה. שוק המניות הישראלי נמצא בתמחור סביר כאשר  הנתונים הכלכליים  וסביבת הריבית הנמוכה תומכים בהשקעה בשוק זה באמצעות ניהול אקטיבי.

שוק האג"ח .

אג"ח ממשלתי ארה"ב.  במהלך 2016 שוק האג"ח הממשלתי בארה"ב  נסחר במחירים גבוהים תוך התעלמות מהעלייה באינפלציה והתחזקות שוק העבודה. מיד לאחר הבחירות התיקון היה חד ומהיר של התשואות כלפי מעלה כתוצאה מהערכה שהאינפלציה תעלה. האינפלציה בארה"ב צפויה לעלות כתוצאה מלחצי שכר במשק הנמצא בתעסוקה מלאה וימשיך להתחזק כתוצאה מסביבה פיסקאלית מרחיבה, אמנם צפויות שלוש העלאות ריבית במהלך 2017 אך סביבת הריבית עדיין תהייה נמוכה . לאור הערכה זו נכון יהיה מצד משקיעים לדרוש פיצוי עבור סיכוני אינפלציה עתידים ולשלב אג"ח ממשלתי צמוד מדד .

אג"ח חברות ארה"ב. שוק אגח החברות נהנה מעליות מחירים במהלך 2016 . אגח חברות מדורג בארה"ב נסחר בתשואה של 3.76 לאחר עליה של 6% עד למועד כתיבת הסקירה. על אף התשואה המוגבלת ואיום העלאת הריבית , מרווחים גבוהים וריביות גבוהות  על הדולר ביחס לשווקים מפותחים אחרים ימשיכו לתמוך בזרימת השקעות לשוק האג"ח בארה"ב וימתן את עליית התשואות הצפויה כתוצאה מהעלאות ריבית ועלייה בציפיות האינפלציה. יש מקום לשלב אפיק זה כחלק מאפיק החוב בתיק ההשקעות המקומי.
אג"ח חברות לא מדורג . אגח חברות לא מדורג נהנה מביצועי יתר במהלך 2016 על  אף תחילת שנה קשה בשל חולשה במגזר האנרגיה כתוצאה מירידת מחירי הנפט. מדד הhigh  yield  נסחר  בתשואה של 6.2% ופרמיית סיכון  של 4.28% אשר נמוכה מהממוצע ההיסטורי. על אף שההערכה על פי סוכנויות הדירוג  moody's   וFitch  הינה ששיעור חדלות הפירעון ירד במהלך 2017 לרמה של בין 3-4% ולמרות שאפיק זה רגיש פחות לעליות ריבית בשל מרווח גבוה יחסית מעל האג"ח הממשלתיות, נראה שפרמיית הסיכון נמוכה ואינה מספקת . 

אג"ח שווקים מתעוררים . על אף תשואת מדד  של כ6.3%  ופרמיית סיכון של כ3.6% תשואה שהינה יחסית אטרקטיבית ביחס לאפיקי חוב אחרים, אפיק זה צפוי לסבול מתנודתיות גבוהה  בהתאם להתנהגות שערי החליפין של המטבעות מול  שער הדולר ועל כן בשלב זה על אף התשואה  הגבוהה פחות אטרקטיבי.
אג"ח ישראל. בשל  סביבת אינפלציה נמוכה ההערכה הינה שהריבית בישראל תישאר נמוכה לאורך זמן. הערכה זו תומכת  בהשקעה בשוק אגרות החוב בשוק האג"ח הישראלי  על אף התשואות הנמוכות. כיון  שתשואות האג"ח הממשלתי בישראל תושפענה משינויי מחיר אגח ממשלתי בארה"ב, עלייה בתשואה תביא לעלייה בתשואה גם במחירי האג"ח המקומי. לאור התשואות הנמוכות והיעדר פיצוי על סיכון להמשך עליית תשואות יש להשקיע במח"מ מוגבל. בתחום אגח החברות בדומה לאג"ח הממשלתי יש להשקיע במחמים מוגבלים  לעד 4 שנים  ולהתמקד בדירוגי השקעה גבוהים. את החשיפה לאג"ח שאינו מדורג יש לבצע באופן סלקטיבי ובמחמים קצרים.

לסיכום. 
העלאות ריבית מתונות חיוביות לשווקים הפיננסים ומצביעות על התחזקות הכלכלה והביטחון של הבנקים המרכזיים במגמת הצמיחה. לאחר 8 שנים של עליות בשווקים, המשקיעים ייאלצו להתמודד גם בשנת 2017 עם סביבת השקעות מאתגרת. על מנת להתמודד עם סביבת ריבית נמוכה, תשואות נמוכות בשווקי החוב הסחיר, תמחור גבוה ותשואות צפויות מוגבלות בשווקי המניות, ההשקעה בתיק ההשקעות צריכה להתבצע באמצעות ניהול אקטיבי ובחירה סלקטיבית של  חברות, סקטורים ושווקים. 

בתחום החוב,  בשל  הסיכון באספקט של  השינוי בסביבת הריבית ופרמיות הסיכון  הנמוכות  המשקיעים נאלצים להתמודד עם השאלה אילו סיכונים לקחת ומה הפיצוי בעבור  אותם סיכונים. על המשקיעים לגוון את תיק החוב ע"י השקעה בחוב שרגיש פחות לשינויים בריבית כגון : הלוואות בכירות  המגנות מפני עליית ריבית ובאיכות אשראי גבוהה יותר  , clo's  בדירוגי אשראי גבוהים המעניקים תשואות גבוהות  מאגרות החוב הסחירות  בדירוג  מקביל וכן  השקעה בחוב שאינו סחיר המנוהל ע"י גופי השקעה המתמחים במתן אשראי צרכני או  עיסקי באופן ישיר, אשר מגלם פוטנציאל תשואה גבוה ,תוך פיזור סיכון , עם רמת ביטחונות גבוהה ותנודתיות נמוכה .

קבלת החלטות השקעה והקצאת נכסים צריכה להיות מבוססת על סמך תמחור הנכסים בהתאם למאפייני כל לקוח בבחינת מטרות ההשקעה , מידת שנאת הסיכון ולא מושפעת מתנודתיות השוק הנתונים המופיעים בסקירה נכונים לתאריך 17.12.2016 .

21.jpg
bottom of page