האם כדאי להשקיע בקרנות תמטיות?
רון רביזאדה 01.06.2022
במהלך השנים האחרונות טרנד ההשקעות בקרנות תמטיות בישראל ובעולם צובר תאוצה ואף בשנתיים האחרונות (משבר הקורונה) ביתר שאת.
לאחרונה ,פורסמה סקירה אודות ההשקעה בקרנות אלו ע"י הכלכלן יובל צוק ממנהל יחידת המחקר של הבורסה לניירות ערך (ניתן לראות את הסקירה המלאה באתר הבורסה).
קרנות תמטיות הינן קרנות השקעה לפי נושאים (תמות). על פי נתוני הסקירה בישראל, שוק הקרנות התמטיות צמח מקרנות בודדות ב2017 לכדי כ145 קרנות סל ,קרנות מחקות ומספר קרנות נאמנות פתוחות כיום, דרכן יכול הציבור להצטרף לטרנד ולהשקיע בהתאם.
האסטרטגיה בהשקעה בקרנות אלו הינה זיהוי מגמות ארוכות טווח של שינויים טכנולוגיים, דמוגרפיים, סביבתיים או חברתיים אשר אמורים להשפיע על הכלכלה על פני זמן במטרה להרוויח ממגמות אלו. שלא כמו קרנות אחרות, הקרנות התמטיות משקיעות במניות לטווח ארוך ללא תלות בשינויים בטווח הקצר כמו שווי שוק ,מומנטום, נזילות ועוד, כלומר תיזמון ההשקעה או היציאה ממנה פחות קריטי.
השקעה של קרן בטרנד מסוים מתפרסת על פני מספר רב של חברות ממגוון סקטורים אשר מסוגלות בטווח ארוך להרוויח מאותו טרנד. שינויים כמו אלו נקראים כמגמות על (MEGA TREND) כמו למשל האינטרנט, טלפון סלולרי, רכבים חשמליים וכמובן הרשתות החברתיות , מגמות שינוי שעבר העולם בעשורים האחרונים והשפיעו על כולנו.
הקרנות התמטיות מתחלקות לשלשה סוגים עיקריים: טכנולוגיה , חברתי דמוגרפי ועולם /סביבה פיזית.
כמו כן, ישנן 5 מגמות על המשפיעות על העתיד: פריצת דרך טכנולוגית – התקדמות טכנולוגית מהירה של העולם שינויים דמוגרפיים וחברתיים –עלייה בתוחלת החיים, שינויים בהרגלי צריכה ופיתוחים רפואיים חדשניים. עיור מהיר – מגמת נדידה ומעבר לערים , המצריכה התאמת תשתיות ומודלים עסקיים חדשים. שינויים במזג האוויר ומחסור במשאבים – גידול בדרישה למשאבי אנרגיה , מזון וחומרי גלם לצד התחממות כדור הארץ ופיתוח מקורות אלטרנטיביים. צמיחת מעמד ביניים בשווקים מפותחים – גידול בצריכה של אוכלוסייה אמידה חדשה בעיקר באסיה.
המגמה הבולטת ביותר היא פריצות דרך טכנולוגיות שהן למעשה יצירת חדשנות טכנולוגית אשר מביאות לאורך זמן לדחיקתו והחלפתו של השוק המסורתי הקיים לדוגמא :רובוטיקה ואוטומציה, אינטליגנציה מלאכותית ולמידת מכונה, טכנולוגית ענן ,קלינטק, פינטק, רכבים חשמליים ותחבורה עתידית , הגנת סייבר ,אינטרנט של הדברים , בלוקצי'ן וקריפטו.
מגמות על בולטות נוספות הן שינויים דמוגרפיים -חברתיים כמו שינויים בהרגלי צריכה ,כלכלה שיתופית ,קנאביס ,גיימינג וסטרימינג, שינויים בהרגלי צריכה, הזדקנות האוכלוסיה ,עיור (מעבר לעיר הגדולה) אורח חיים בריא יותר ,רפואה אלטרנטיבית ודיגיטלית ועוד.
סביבה פיזית – נושאים כמו קלינטק ואנרגיה חלופית משאבי טבע ושינויי מזג אוויר. יש לציין ,כי טרנדים רבים מתחום השינויים הדמוגרפיים חברתיים והסביבתיים נשענים על טכנולוגיה כמו למשל גיימינג וסטרימינג , אי קומרס, חדשנות רפואית ,הלוואות P2P,עבודה מהבית וייעול אנרגטי.
קרנות תמטיות מתמקדות בנושא צר ולכן הסיכון בהשקעה בהן גבוה יותר מאשר בקרנות מבוזרות יותר.
בעולם מגמת הגידול בהשקעות בקרנות תמטיות בטווח הארוך נמשכה כשסך הנכסים המנוהלים ע"י קרנות אלו ברחבי העולם זינק מכ-61 מיליארד דולר בסוף 2015 לכ437 מיליארד דולר בסוף 2021. רק בשנת 2021 לבדה הסתכם סך הגיוסים נטו בכ-80 מיליארד דולר וסך הנכסים המנוהלים בקרנות אלו כולה בכ-20% לעומת 2020.
יש לציין ,כי החל מאוקטובר 2021 בו נרשם שיא של 441 מיליארד דולר ועד סוף פברואר 2022 חווה שוק הקרנות התמטיות גל פדיונות. שוק הקרנות התמטיות, צמח בקצב הגבוה ביותר באירופה וכמחצית משוק זה מקורות כיום בקרנות אירופאיות בעוד הקרנות בארה"ב מהוות כ-30% מהשוק. מסקר שנעשה ע"י PWC בתחילת השנה בקרב מנהל קרנות באירופה עולה כי הקרנות התמטיות יהיו התחום הצומח ביותר באירופה בשנים הקרובות. סך ההשקעות הגלובאליות בקרנות תמטיות מהווה כיום מעל ל40% מסך ההשקעות בקרנות סל מחקות. באירופה רובן הגדול של הקרנות הן קרנות נאמנות אקטיביות בעוד שבארה"ב רובן פאסיביות עוקבות מדד.
בישראל ,צמח שוק הקרנות התמטיות מקרנות בודדות בסוף 2017 ועד כ-145 קרנות סל ומחקות כיום כאשר 70% מהן קרנות מחקות וכ30% מהן קרנות סל נסחרות בבורסה. סך הנכסים המנוהלים ע"י קרנות אלו עלה מ8.7 מיליארד ₪ בסוף 2020 לכ-11.7 מיליארד ₪ במחצית 2021. אולם בחודשים האחרונים של 2021 ובדומה למגמה בעולם ולמרות השקה של למעלה מ50 קרנות תמטיות חדשות סבלו הקרנות בישראל מפדיונות משמעותיים וסך הנכסים שלהן ירד לכדי 8.2 מיליארד ₪ במרץ 2022.
הסיבות לכך מגוונות כאשר נזכיר שתיים עיקריות כמו ירידות שערים בממוצע של 10% במחצית השנייה של 2021 ושיעור דמי ניהול גבוהים לעומת קרנות עוקבות מדדי שווי שוק או מדדים ענפיים.
בנוסף לקרנות הנ"ל , ישנן 25 קרנות נאמנות פתוחות תמטיות המנהלות נכסים ב1 מיליארד ₪ סך נכסי הקרנות התמטיות בישראל מהווה כ4.8% משוק קרנות הסל והמחקות בסוף מרץ 2022. בין הקרנות התמטיות הנסחרות בת"א ישנן 6 קרנות חוץ של ISHARES ,LYXOR,INVESCO אשר רשמו קרנות סל שלהן בת"א.
עורכי המדדים המובילים אשר הקרנות התמטיות עוקבות אחר מדדיהן הם: קבוצת NASDAQ (2.9 מיליארד ₪)קבוצת INDXX (2.6 מיליארד ₪) וקבוצת MVIS-BLUESTAR ו- s&p (1 מיליארד ₪).
80% מהקרנות התמטיות עוקבות מדד משקיעות בתחום הטכנולוגיות ובהן מושקעים למעלה מ90% מסך הנכסים המנוהלים ע"י כל קרנות הסל והמחקות התמטיות. התחומים "החמים" בקרנות הנסחרות בבורסת ת"א הם: מוליכים למחצה, סייבר, קלינטק ואנרגיה ירוקה, מחשוב ענן, אי- קומרס / קניות אונליין . בקרנות הנאמנות התמטיות הפתוחות בולטים התחומים הבאים: ESG ו- אנרגיה ירוקה.
לסיכום ניתן לומר שצמיחת שוק הקרנות התמטיות מנגישה למשקיעים את הדרך המהירה ביותר לאפשרויות השקעה ממוקדות בעלות פוטנציאל וזאת תוך פיזור הסיכון מחברה בודדת לתחומים צומחים. יחד עם זאת יש דגשים שצריך להבין בתחום זה בעת בניית תיק השקעות: ביחס לישראל, יש ספק האם שוק המניות הנו רחב מספיק כדי להשקיע ב"תמה". לרב בכל תחום יש חברה אחת או שתיים מובילות בלבד וכך השקעה מפוזרת ב"תמה" הנה השקעה בתוספת חברות ללא פוטנציאל מספק (זאת בניגוד להשקעה ב"תמה" בעולם, שבה ההשקעה מפוזרת על מגוון בינלאומי רחב יותר). וביחס להשקעה ב"תמה" בעולם, יש לשים לב שחברות גדולות מופיעות במגוון רחב של קרנות "תמה" וכך יוצא שיש חשיפה כפולה ומכופלת לחברות ענק כמו ענקיות הטכנולוגיה אשר משויכות למגוון מושאי קרנות "תמה". לפיכך, מומלץ לתכנן תיק השקעות מנייתי המשלב בין מדדי השקעה גאוגרפיים למדדי "תמות" וכן שילוב של קרנות נאמנות אקטיביות אשר מתמקדות בחברות איכותיות בכלל הסקטורים.