2022- שנה של תובנות והתפכחות
ד"ר איתי גלילי, מנכ"ל פיננסים ניהול הון פרטי. 20.12.2022
בימים אלו מסתיימת חגיגת המונדיאל בקטאר. זה הזמן לחזור למציאות לאחר חוויה ספורטיבית עולמית ייחודית. יש לזכור שאירוח המונדיאל על ידי קטאר נעשה בתשלומי שוחד לבכירי פיפ"א בפרשיית שחיתות חמורה ביותר. מעבר לכך הושקע בפרויקט סכום מדהים של כ-229 מיליארד דולר ולווה במותם של אלפי פועלים ממדינות מזרח אסיה, אשר עבדו בחם לוהט בתנאים קשים לבניית מספר אצטדיונים כדורגל בלב המדבר. במשך שנים נשמעה ביקורת רבה על הנעשה בפיפ"א, אך בפועל הכל התגמד ביחס לכסף הגדול והאירוע התקיים כמתוכנן.
אין זה מפתיע שבמקביל למשחקים מופיע הכותרת הבאה בעיתונות: "בפשיטה דרמטית בסוף השבוע בבריסל נעצרו חשודים בפרשת שחיתות שבמרכזה קבלת שוחד מקטאר. מי שקיבלו את השוחד הם גורמים בפרלמנט האירופי, כדי שיקדמו החלטות שנוגעות לקטאר ומקדמות את האינטרסים שלה. הפרשה מעוררת סערה באיחוד האירופי"
.המונח המייצג למונדיאל נקרא "ספורט וואשינג" כלומר צחצוח תדמית באמצעות אירועי ספורט. לטובת הקוראים והקוראת שאינם חובבי הז'אנר אזכיר שהמונדיאל הקודם התקיים ברוסיה בשנת 2018 .האפשרות לקיים את המונדיאל ברוסיה נועד לצחצח את תדמית השלטון. האירופאים אשר העלימו עין במשך שנים ארוכות עם שלטון שמעשיו במזרח התיכון ומדינות סובייטיות לשעבר הנם אכזריים ביותר, החלו להפנים שאלימות ומדיניות הממשל הרוסי מאיים עליהם. האירופאים אשר החלו להבין את הסיכון המתגלגל למדינות האיחוד האירופי השכילו להתאחד ולתמוך באוקראינה במלחמה. צעד זה אינו דבר מובן מאליו, התמיכה באוקראינה כרוכה בהפסקת זרימת מקורות האנרגיה למדינות אירופה וכתוצאה סכנה ומוות אזרחים מחורף קשה, וכן אינפלציה גבוהה ומיתון קשה. שנת 2022 מהווה שנה של התפכחות באירופה, לא ניתן להתעלם מהאגרסיביות של רוסיה בזירה בינלאומית ולראשונה אזרחי האיחוד מקבלים על עצמם מחירי כלכלי כבד , דבר שאינו מובן מאליו.
אנחנו מסיימים שנה מורכבת מאוד. בשנה האחרונה אירעו מגוון רחב של אירועים כלכלים וגיאו פוליטים משמעותיים אשר הגיעו בהפתעה מוחלטת, משבר כלכלי בעל השלכות רחבות לשנים הקרובות. שנת 2023 אינה צפויה להיות שנה של גאות כלכלית ופוליטית אלא, במקרה הטוב, שנה של התאוששות ותחילה של שיקום מגל האירועים המצטברים.
קשה לנבא תהליכים בינלאומיים ששורשיהם עמוקים מאוד אך ניתן לומר שתהליכים אלו השפיעו מאוד על הכלכלה העולמית וצפויים להמשיך בעת הקרובה. מבחינה כלכלית האירוע המרכזי היה חזרתה של האינפלציה לקדמת הבמה. בחודשים הראשונים של השנה הייתה תקווה שהאינפלציה תישאר מרוסנת וזמנית, אך זו הפתיעה את הבנקים המרכזים בעולם ואלו נדרשו לפעול באופן מהיר לעליית הריביות לשם בלימת האינפלציה המתרחבת.
שנת 2022 החלה בפלישה של רוסיה לאוקראינה וכך החל משבר כלכלי עמוק , החל מאירופה ומשם בכל מקום בעולם. הנזקים במשק האנרגיה, התבואה ואספקת הסחורות בסחר הבינלאומי יצרו גל עליית מחירים בכל העולם.
בשנים האחרונות הקשר בין כלכלה ליחסים בינלאומיים נסוב בעיקרו במלחמת הסחר בין ארה"ב לסין. כיום כבר ברור שהזירה הגיאו –פוליטית מורכבת מאוד וסחר בינלאומי חופשי בין מדינות ויבשות לא יהיה פשוט כבעבר. ההיסטוריה מלמדת שעליית המתח בזירה הבינלאומית יכולה להידרדר במהירות לאירועים קשים ומסוכנים.
המלחמה באירופה סיימה את עידן הריבית אפס אשר נקטו בה הבנקים המרכזים במשך שנים ארוכות. סיום עידן הריבית אפס היה תהליך נגרר, אליו מקבלי ההחלטות נגררו ולא הובילו ומכאן עוצמת הנזקים הכלכליים. המעבר מעולם של כסף זול, בועות פיננסיות, מינוף יתר מסתיים באקורד קשה. המעבר היה חד, מאופוריה בשווקים הפיננסים לאחר היציאה מהקורונה עברנו להאטה, מיתון ואובדן מקומות עבודה.
המעבר מעידן ריבית אפס האיץ תהליך של התפוצצות בועת ההייטק, שהחלה עוד בסוף שנה שעברה. גיוסי ההון וההנפקות הרבות של 2021 בוצעו בהיקף ובתמחור האפשרי רק בתקופה של צמיחה כלכלית ניכרת בשילוב ריבית אפס. לכאורה, המעבר הנו טבעי ובעל השלכות מועטות, בפועל ההיפך הוא הנכון. גיוס כספים בהיקפים ניכרים במחיר לא נכון גורם שיבוש לכלכלה בכך שההון אשר ייעודו לייצר צמיחה ארוכת טווח זורם לחברות שספק האם יש להם בסיס כלכלי אמיתי.
הביקוש הלא רציונלי להשקעה ב"חדי קרן" בשנת 1/2020 הסיט הון רב לחברות לא איכותיות. עד כאן זה נשמע חלק מתהליך כלכלי טבעי, אך האירועים היו כה קיצוניים, כפי שניתן ללמוד מאירועי קריסתה של בורסת המטבעות הדיגיטליים FTX.
סיפור קריסת החברה ילווה את מדורי הרכילות שנים ארוכות, על מעללי המייסד הצעיר סם בנקמן פריד וחבורתו כנראה יסופרו בבתי המשפט, שלל סרטי דוקו וסביר שגם סרט בהוליווד (מי שטרם שמע על אירוע זה אני ממליץ לחפש בגוגל ולקרוא את החומר הרב אודות הפרשיה האומללה .גיוסי ההון הניכרים והמהירים של החברה מקרנות ההון סיכון והמשקיעים המפורסמים בעולם, מעידים על התקופה והמשמעות של הכסף הזול בשנים האחרונות.
בעשורים האחרונים התרגלנו שכספי אוליגרכים רוסים ונסיכים ממדינות המפרץ רכשו את הבעלות במועדוני הכדורגל המובילים באירופה ואנגליה בפרט. בימים אלו מתקיים המונדיאל בקטאר.
בחודשים האחרונים חלה התפכחות בבריטניה. באופן הדרגתי, אזרחי הממלכה מתחילים להרגיש את ההשפעה הכלכלית של ה"ברקזיט". הבחירה להתנתק ממדינות האיחוד האירופי (שותפות הסחר העיקרית) מקשה מאוד על עסקים קטנים ובינונים אשר מתקשים מאוד לייצא ולייבא מהאיחוד. ההחלטה הפוליטית להתנתק מהאיחוד לא מלווה ביעילות הבירוקרטיה האנגלית וכתוצאה פגיעה ביכולת התחרותיות עסקית של הסקטור העסקי האנגלי. בשלב זה כבר נצבר מספיק מידע אודות ההשפעה הכלכלית של ה"ברקזיט".
לאחר התפטרותו של בוריס ג'ונסון מתפקיד ראש הממשלה, נרשם פרק מביך נוסף בפוליטיקה האנגלית. ראשת הממשלה החדשה – ליז טראס כיהנה בתפקיד המכובד במשך 45 יום עד התפטרותה. השווקים הפיננסים הטיבו להראות לפוליטיקאים מהמפלגה השמרנית (מפלגת השלטון) את המשמעות של החלטות פופוליסטיות המנותקות מהמציאות הכלכלית (הרחבת הגרעון יחד עם ביטול מדרגת המס הגבוהה לעשירים ביותר וזאת בשעה שחובות המדינה בשיא). מיד עם פרסום פרטי התוכנית הכלכלית של ממשלת ליז טראס, שווקי החוב באנגליה נכנסו לחוסר תפקוד, משבר נזילות והליש"ט אשר צונחת לשיא שלילי של עשרות שנים.
ראוי שאת האירוע המביך באנגליה ישכילו להבין פוליטיקאים וראשי מדינות. גם אצלנו מומלץ לממשלה החדשה להפנים, אנחנו לקראת האטה כלכלית שעוצמתה אינה ידועה. תקציב ממשלתי מורחב ולא אחראי יביא לתגובה קשה בשווקי החוב, עליה נוספת בריבית והחרפת ההאטה הכלכלית אשר תשפיע על כולם.
שנת 2022 הנה שנה קשה במציאות הכלכלית והגיאו פוליטית. עליית הריבית המהירה בעולם מקשה על לווים, חברות וממשלות. חשוב להבין שעליית הריבית והנזקים בכלכלה הנם בגדר הכרח בעת זו שכן המחיר שמשלמים כרגע הנו נמוך במידה ניכרת מאינפלציה אשר אינה נשלטת.
לצד המחיר הכלכלי הכבד יש לזכור שעליית הריבית מתחילה להכניס הגיון כלכלי אשר הכרחי להתפתחות המשק והכלכלה. מרבית העסקים ישרדו את ההאטה הכלכלית ויצאו מחוזקים ממנה כאשר הכלכלה תתחזק. תחול התייעלות בחברות, עובדים מפוטרים יועסקו בחברות בעלות מודל כלכלי איתן יותר. לראשונה מזה שנים רבות החיסכון הסולידי מהווה אלטרנטיבה ובכך שיקול הדעת בביצוע השקעות בכל תחום מניות בבורסה/חברות פרטיות/נדל"ן/חוב קונצרני וכו' יקשה על היווצרות בועות פיננסיות שהנזק המצטבר מהתפוצצותן גדול בהרבה. לאחר שנה מורכבת מאוד וקשה נקווה לשנה רגועה יותר ובשורות כמה שיותר טובות.